FONTOS Kiütötték a lakáshiteleket, 1900 milliárd tűnt el a magyarok bankszámláiról
roman valasztas
Gazdaság

Az EU nyugdíjreformot várt el, ezért Románia 40%-kal emeli a nyugdíjakat

Portfolio
Romániában 2024 szeptemberétől 40%-kal emelkednek az állami nyugdíjak. A hivatalos ok az unió által szorgalmazott nyugdíjreform, aminek az egyenlőtlenségek csökkentése mellett részét képezné, hogy a választási megfontolásoktól független legyen a nyugdíjpolitika. A nyugdíjemelés utáni bő fél évben Románia három választást tart.

Románia állami nyugdíjai jövő szeptembertől átlagosan 40%-kal emelkednek - közölte Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. Ennek a lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások teremtik meg, ami havonta 13,8 milliárd lejre (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összegre) növeli a nyugdíjkiadásokat.

A javasolt nyugdíjtörvénytervezet értelmében, amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár, első lépésként ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8%-kal januártól. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése, hogy az azonos munkakörben, ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz. Ezért a kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket - írja a Reuters.

Ehhez képest - bár a törvényjavaslatot eredetileg az év első felében akarták elfogadni - úgy tervezik, hogy a jogszabály 2024-től lép életbe. Érdekes módon jövőre szeptemberben helyhatósági, novemberben elnöki, majd 2025 elején parlamenti választást is tartanak az országban.

Nem meglepő módon a szakértői előrejelzések szerint a jelentős nyugdíjemelés segíti majd a koalíciós kormányt a szavazók támogatásának megszerzésében. Összességében a nyugdíjakra fordított állami kiadások az előrejelzések szerint az idei mintegy 115 milliárd lejről 2024-re mintegy 146 milliárd lejre (31,45 milliárd dollár) emelkednek.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy közel kétmillió román - a kommunista idők abortusztilalmának következében - 2030 után szinte egyszerre éri el a nyugdíjkorhatárt. Ez óriási terhelést jelent majd a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer számára.

Forrás: Reuters

Címlapkép: Szavazókör az előző elnöki választáson, Mihai Barbu/Anadolu Agency via Getty Images

bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio