Előfizetői tartalom

Beütött a válság? Jönnek az elbocsátások Németországban

2021 júniusa óta nem látott szintre emelkedett a munkanélküliség mértéke Németországban. Ez az első komolyabb jele annak, hogy most már a munkaerőpiacon is kimutathatók a mintegy egy éve stagnáló gazdaság hatásai. Hasonló folyamatok láthatók az eurózónában is. Elemzők szerint mind Németországban, mind az eurózónában egyre több cég kényszerülhet elbocsátásokra, köztük olyanok is, amelyek a szakemberhiány miatt a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is mindeddig a munkaerő megtartására törekedtek. A leépítések kiemelten érinthetik majd az építőipart, miután az emelkedő kamatok miatt jelentősen visszaestek a lakóingatlan-beruházások.

Októberben 5,8%-ra nőtt a munkanélküliség mértéke Németországban – közölte múlt héten a szezonálisan kiigazított adatot az ország szövetségi munkaügyi hivatala. A ráta csupán 0,1 százalékponttal haladta meg a szeptemberi értéket, azonban

ilyen magas szinten 2021 június óta nem állt a mutató.

A munkanélküliek száma a vártnál nagyobb mértékben, 30 ezer fővel nőtt októberben az előző hónaphoz képest, így Európa legnagyobb gazdaságában az elmúlt hónapban 2,678 millió embernek nem volt munkája, ami 165 ezerrel fővel haladja meg az egy évvel korábbi adatot. A Reuters elemzői konszenzusa azt valószínűsítette, hogy csupán 15 ezer fővel nő októberre az állástalanok száma azután, hogy szeptemberben 10 ezerrel lettek többen a munkanélküliek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés