Előfizetői tartalom

Egyre több jel bizonyítja, hogy véget érhet az egész világot nyomasztó kamathorror

Portfolio
Az Egyesült Államok gazdasága jelentősen lassulhat, átmeneti recesszió is bekövetkezhet, az infláció pedig már jövőre elérheti a 2%-ot, a Fednek emiatt kamatot kell csökkentenie majd – vélik az ING Bank elemzői. A közgazdászok részletesen megindokolják elemzésükben, hogy milyen jelekből következtették ki a fentieket. A Fed kamatpolitikája az egész világra kifejti hatását, Európától-Ázsián át azt várják a befektetők, hogy mikor csökkennek végre a kamatok.

A Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) legutóbbi sajtótájékoztatóján Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke azt mondta, hogy a gazdaság "elég jelentős előrelépést ért el az infláció lassításában anélkül, hogy a munkanélküliség a jelenlegihez hasonló korábbi kamatemelési ciklusoknál megszokott mértékben nőtt volna". Ennek ellenére is úgy érvelt, hogy az infláció tartósan 2%-ra történő csökkenéséhez még hosszú útnak időnek kell eltelnie.

Az amerikai fogyasztói infláció a 2022 júniusi 9,1%-os éves csúcsról valóban meredeken csökkent, és 2023 júniusra elérte a 3%-os mélypontot. Augusztusban és szeptemberben azonban megállt a csökkenés, és az éves ráta 3,7%-ra emelkedett, mivel a magasabb energiaköltségek és a bővülő fogyasztás ismét felverték az árakat. A maginfláció éves üteme a 2022 szeptemberi 6,6%-os csúcsról jelenleg 4%-ra idén októberre, ami még mindig több mint kétszerese a 2%-os célnak.

Egy olyan környezetben, ahol a gazdaság a harmadik negyedévben 4,9%-os évesített GDP-növekedést ért el, és a munkanélküliség mindössze 3,9%-os, a Fed döntéshozó testületében több olyan jegybankár is van, aki továbbra is kamatemelések mellett érvel, mondván a jegybank nem kockáztathatja meg az inflációs nyomás visszatérését.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés