Előfizetői tartalom

Morognak a bolgárok az osztrák Schengen-ajánlat miatt, teljes beengedést akarnak

Portfolio
Egy keddi sajtótájékoztatón nyilvánosan is megerősítette az osztrák belügyminiszter, hogy hajlandók beengedni Bulgáriát és Romániát a légi-Schengennek nevezett keretek közé, aminek nem teljeskörűen örülnek a bolgárok, és a miniszterelnök meg is ígérte, hogy az év utolsó munkanapjáig tárgyalni fognak, hogy teljes jogú tagságot kaphassanak. Elképzelhető, hogy kétlépcsős lesz Bulgária és Románia schengeni csatlakozása, azaz most még csak a légiközlekedési szabad mozgás jogát kapják meg, és egy későbbi dátummal majd a szárazföldi határellenőrzés is megszűnne; anno 1997-ben Ausztria is így csatlakozott a schengeni övezethez német tiltakozás nyomán. Közben a volt bolgár miniszterelnök megerősítette Orbán Viktor magyar kormányfőnek, hogy tényleg eltörlik a bolgárok az orosz gázadót, részben a bolgár schengeni tagság esélyei miatt.

Ma került sorra a Salzburgi Fórum belügyminisztereinek találkozójára, és az ezt követő sajtótájékoztatón Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az MTI beszámolója szerint megerősítette a tegnapi hírt: Ausztria készen áll arra, hogy Románia és Bulgária esetében támogassa a légi közlekedésre kiterjesztett schengeni csatlakozást. Az osztrák tárcavezető hozzátette: most...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés