Előfizetői tartalom

Szétesik körülöttünk a megszokott világ, de optimistán zuhanunk 2024-be

Visszatekintve, 2023-ban a Covid-19 hatása jelentősen csökkent, mivel az Egészségügyi Világszervezet májusban hivatalosan is megszüntette a járvány miatt hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet. Az egészségügyi válságok csökkenésével párhuzamosan azonban a geopolitikai feszültségek eszkalálódtak, ami különösen Oroszország agresszív ukrajnai inváziójában és az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanásában mutatkozott meg, de a Kína és Tajvan között feszültség is új szintre kapcsolt. A klímaváltozás is berúgta az ajtót. Ennek ellenére az Ipsos-kutatása szerint a világ legtöbb országa a válságok közepette is optimista 2024-et illetően. A magyarok pedig szinte semmitől nem félnek, csak az inflációtól.

Bár 2022-höz képest igazán nagy fordulatot nem hozott az idei év, bőven maradt miért aggódni a világban: bár messze nem volt akkora aszály a nyáron, mint tavaly, így is rekord meleg nyarak voltak világszerte, de sorra dőltek az ősszel is a történelmi csúcsok Európában. Az energiaválságból részben kilábaltunk, de felszínre bukott, hogy a piacok még mindig érzékenyek az ellátási nehézségekre.

Az orosz-ukrán háború intenzitása alább hagyott az első évhez képest, a frontvonalak szinte befagytak a folyamatos katonai műveletek mellett is. Viszont új geopolitikai konfliktusok is felszínre buktak: Kína továbbra is folyamatos erődemonstrációkat tart Tajvan térségében, miközben a Hamász évtizedek óta a legsúlyosabb terrortámadást mérte Izraelre, amely az egész Közel-Keleten felszította a feszültségeket.

Az év eleji magas inflációs szintek a világ legtöbb országában jelentősen csökkentek, de ez részben a világgazdaság kihűlésének köszönhető, egyre több ország – köztük Németország és az Egyesült Királyság – is a tartós recesszió küszöbén táncol. A szakértők ráadásul arra számítanak, hogy újra megindulhat az áremelkedés jövőre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés