Előfizetői tartalom

Példátlanul konkrét felmentéseket kapott Paks II. az új oroszellenes szankciós csomagban

Példátlanul konkrét felmentéseket kapott a Paks II. projekt a 12. uniós oroszellenes szankciós csomagban, hiszen összesen tíz helyen nevesítik a beruházást a kivételek között a friss brüsszeli határozatban – szúrta ki a Portfolio. Mivel a Paks II. projekt az egyetlen, az EU területén orosz fővállalkozó részvételével tervezett beruházás, így a tíz helyen történő nevesítéssel számos kulcsfontosságú területen elhárította a magyar kormány az orosz részvételre, az eddig ismert konstrukcióban megvalósításra leselkedő veszélyeket. Ez értelmezésünk szerint azt is jelenti, hogy jöhet a német Siemens Energy vezetésével az irányítástechnikai rendszer, amit egy mai lapinterjú üzenete meg is erősít, jöhet az orosz hátterű nyersanyagok és építőanyagok egész sora a paksi építkezéshez, illetve zavartalanul behajózhat orosz zászló alatt az a hajó, amely Paks II.-nek hoz nukleáris fűtőelemet.

Fontos értelmezési bizonytalanság hárult el az új csomaggal Az elmúlt másfél évben, az orosz-ukrán háború kitörése óta, végig ott lebegett a Paks II. projekt felett az a kockázat, hogy valamilyen kulcsfontosságú műszaki, építési, technológiai területen elkaszálja egy uniós oroszellenes szankció a projekt haladását, vagy az abból levezetett tagállami/hatósági értelmezés....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés