Előfizetői tartalom

Enyhén gyorsult a francia infláció

Portfolio
A csütörtökön közzétett adatok szerint decemberben Franciaországban az infláció szerény növekedést mutatott: az éves érték 4,1% volt, szemben a novemberi 3,9%-kal. A számok összhangban vannak a Bloomberg elemzői felmérésének medián becslésével, és jóval a 2023 februárjában mért 7,3%-os csúcsérték alatt maradnak. Az emelkedést a szolgáltatási árak gyorsulásának és az energiaköltségek megugrásának tulajdonítják, miután a kormány csökkentette a háztartásoknak nyújtott támogatásokat.

Havi szinten az árak 0,1%-kal emelkedtek, ami kissé elmaradt a közgazdászok várakozásától, de meghaladta az előző havi negatív adatot. ÍgyFranciaország, az euróövezet második legnagyobb gazdaságában is látszik egy újabb inflációs felfutás, de az Európai Központi Bank (EKB) azonban valószínűleg nem aggódik túlzottan, mivel a 20 országot tömörítő blokkban az utóbbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés