Előfizetői tartalom

Lassulhat idén a világgazdaság növekedése

MTI
A globális gazdaság növekedése idén 2,4 százalékra lassul a tavalyi 2,7 százalékra becsült szintről, ezzel tovább távolodik a Covid-járvány előtti 3 százaléktól. Az elhúzódó szigorúbb hitelfeltételek és a magasabb hitelfelvételi költségek "erős ellenszél" az eladósodott világgazdaság számára, különösen a szegényebb fejlődő országok esetében, és befektetésekre van szükség a gazdasági növekedés újraindításához - olvasható a "Világgazdasági helyzet és kilátások - 2024" című ENSZ-jelentében.

A globális infláció, amely 2022-ben 8,1 százalék volt, tavaly 5,7 százalékra, idén pedig 3,9 százalékra lassul, ugyanakkor a fejlődő országok körülbelül egynegyedében az éves infláció 10 százalék fölötti lehet az idén. Az Egyesült Államok gazdasága "rendkívül jól" teljesített 2023-ban, amikor a GDP várhatóan 2,5 százalékkal nőtt, idén azonban a gazdaság teljesítménye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés