Előfizetői tartalom

Kilencéves mélypontra szakadt a magyar lakossági gázfogyasztás, de ugrott a céges felhasználás és a gázkitermelés

Az enyhe időjárás, a rezsicsökkentési rendszer átalakítása és a reálbér-csökkenés együtt kilencéves mélypontra, 3 milliárd köbméterre süllyesztette a magyar lakossági gázfogyasztást 2023-ban – derült ki az előzetes 2023-as adatokból. Eközben a nem-lakossági gázfogyasztás az elmúlt évtized egyik legmagasabb szintjére, 5,5 milliárd köbméterre ugrott, a magyar gázkitermelés trendje pedig ismét emelkedést mutat az új gáztalálatok nyomán. Az is érdekes, hogy miközben a lakossági spórolás miatt a teljes magyar gázfogyasztás 8,5 milliárd köbméterre, sokéves mélypontra bukott, addig a magyar gázimport magas szinten, 10 milliárd köbméternél stagnált, és így a tárolók „csurig” töltése mellett a magyar gázexport is megugrott.

Radikális gázfogyasztás csökkenés derült ki az Energiaügyi Minisztérium minapi, 2023-as egész éves adataiból, de ha kicsit jobban a számok mögé nézünk, és grafikonokat készítünk, még érdekesebb tendenciákat kapunk.

Érdemes rögtön azzal kezdeni, hogy a tárca által 2023-ra közölt egész éves földgáz felhasználási adat (8,5 milliárd köbméter) tényleg kirívóan alacsony: a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal

2016 óta elérhető adatsora alapján messze a legalacsonyabb érték.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés