Előfizetői tartalom

Mennyire pusztít még az áremelkedés? Érkezik a tavalyi év egyik legfontosabb adata

Péntek reggel publikálja a KSH a decemberi inflációs adatot, amiből egyben a 2023-as éves átlagos inflációt is ki lehet majd számítani. A Portfolionak nyilatkozó elemzők 6 százalék körüli adatot várnak, januárban pedig jöhet az újabb lélektani határ áttörése, a szakértők szerint 5 százalék alá süllyedhet az áremelkedés üteme. Az igazi kérdés majd az lehet, hogy onnan tud-e még érdemben tovább csökkenni az éves ráta az év végéig.

Jön a 2023-as év utolsó adata

Nagy utat járt be a magyar infláció 2023-ban, hiszen az évet még negyedszázados csúcson, 25,7 százalékon kezdtük, majd onnan novemberre már 8 százalék alá csökkent az áremelkedés üteme. Az év utolsó hónapjában pedig további zsugorodás jöhetett, amit továbbra is elsősorban a bázishatás és a fogyasztás visszaesése támogathatott.

A mostani adattal a 2023-as átlagos infláció végleges értéke is kiderül, bár ebben már nem sok a nyitott kérdés. Az első tizenegy hónap átlaga 18,7 százalék, ami még tovább csökkenhet. A Portfolio által megkérdezett elemzők 6 százalék körüli decemberi áremelkedéssel számolnak előzetesen, ezzel

17,6-17,8 százalék között lehet a végső adat az év egészére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés