Előfizetői tartalom

Lehet, hogy hihetetlen, de egy csomó helyen van áresés Magyarországon

Portfolio
Pénteken megjelentek a 2023-as teljes körű inflációs adatok, amelyekből kiderül, hol drágult leginkább az élet az év folyamán, és mely termékek lettek olcsóbbak. Az elmúlt két év hektikus ármozgásai után biztosra vesszük, hogy mindenkinek okoz meglepetést néhány termék toplistákon való feltűnése.

2023-ban átlagosan 17,6%-kal került többe az élet Magyarországon, mint egy évvel korábban - derült ki a KSH pénteken megjelent inflációs adataiból. Az elmúlt években rendkívül hektikusan mozogtak az árak, amire jó példa, hogy míg az éves átlagos infláció a fent említett 17,6% volt, addig 2022 decemberéig 2023 decemberéig az árak valójában "csak" 5,5%-kal emelkedtek. A két mutató közötti nagy különbséget az magyarázza, hogy az igazi nagy drágulás 2022 második felében, és 2023 legelején következett be.

A nagy átlag természetesen egyes termékek és szolgáltatások egészen szélsőségesen különböző árváltozását fedi el. Attól függően, hogy egy-egy termék mennyire volt érintett az utóbbi két év óriási energia- és élelmiszerársokkjában (vagy például a forintgyengülésben), majd ezek után milyen mértékben korrigáltak az árak egészen szélsőséges árpályákat figyelhetünk meg.

De melyek voltak azok a termékcsoportok, amelyekben a tavalyi év során (tehát decembertől decemberig) a legnagyobb áremelkedést, illetve árcsökkenést mutatják? A listáink jó néhány olyan elemet tartalmaznak, amelyek elsőre meglepők lehetnek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés