Előfizetői tartalom

Hátrál Brüsszel az ukrán gabonavitában, ami Magyarországnak is jó hír

Portfolio
Az Európai Bizottság ezen a héten egy olyan javaslatot fog bemutatni, amely „országspecifikus biztosítékok” bevezetését engedélyezné a szomszédos országokban olyan esetekben, ha az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékimport túl nagy zavarokat és a termékárak túlságosan mélyre szorítását okozná – jelezte a brüsszeli testület kereskedelmi ügyekben illetékes alelnöke a Financial Timesnak. Mindez fontos fejlemény a lengyel mellett a magyar gazdáknak is, ahogy az is, hogy Valdis Dombrovskis azt is elmondta: a kölcsönösség jegyében Ukrajnától is elvárják mezőgazdasági piacuk nyitását az uniós csatlakozási tárgyalások megindulása során, illetve a Bizottság korlátozhatja az onnan származó baromfihús, a cukor és a tojás importját.

Dombrovskis jelzése azután érkezett, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után 2022. júniusában az Európai Unió egyoldalúan vám- és kvótamentes mezőgazdasági kereskedelmi lehetőséget biztosított Ukrajnának az EU piacán, ami azóta főleg a frontországokban súlyos termékpiaci zavarokat okozott a beömlő áruk, leszorított árak miatt. Erre 2023 áprilisában Magyarország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés