Előfizetői tartalom

Beszakadt a gáz ára, de vajon meddig marad ilyen olcsó?

Portfolio
A mögöttünk álló hónapok meredek áresésének köszönhetően az orosz-ukrán háború kirobbanása előtti szinteken jár az európai gázár. Pletser Tamás, az Erste energetikai elemzője legfrissebb írásában azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mi állt a bezuhanás hátterében, hogy néz ki most Európa energiafüggősége és vajon a jelenlegi környezetben fenntarthatóak az alacsony gázárak?

Bezuhant a gázár

A lenti ábrán mutatjuk, hogy hogyan alakult az elmúlt években a földgáz európai referenciaára a holland gáztőzsdén (TTF). Mint látható, a 2023 eleje óta tapasztalt meredek áresést követően már az orosz-ukrán háború 2022 februári kirobbanásánál látott szint alatt áll a jegyzés. Pletser Tamás, az Erste energetikai szakértője ennél is tovább ment, és legfrissebb elemzésében kiemeli: a 2010 és 2019 közötti időszak tőzsdei áralakulását tekintve elmondható, hogy

a mostani európai gázár mindössze 1-2 euróval van a békebeli sáv felett.

natgas

Csökkent az orosz függés

A TTF grafikonjából következik tehát, hogy Európa visszatért a békebeli árakhoz, de ami ennél is fontosabb:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés