Varga Mihály elárulta, nem lesz meg idén a 3% alatti hiány
Gazdaság

Varga Mihály elárulta, nem lesz meg idén a 3% alatti hiány

Portfolio
Jó hír, hogy a tavalyi év pénzforgalmi egyenlegének deficitje kisebb volt, mint a 2022-es, van egy egyensúlyi javulás, de az infláció még nincs olyan szinten, ami ne jelenthetne problémát a következő hónapokban - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában. A pénzügyminiszter elmondta, hogy nagyjából 6% körüli hiánnyal fog zárni a költségvetés 2023-ra, és szerinte a 3%-os hiánycél egy év alatt nem teljesíthető.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában kifejtette, hogy a gazdaság teljesítménye nem úgy alakult, ahogyan azt korábban várták. A költségvetés helyzetét pedig nem lehet elszakítani a gazdaság helyzetétől. Egy nagyobb hiánnyal teljesít a költségvetés, mint az hosszú távon egészséges lenne, a feladat, hogy ez majd csökkenjen.

Ha beterveztük az adóbevételeket, és nem jönnek, az probléma.

A kiskereskedelmi forgalom kapcsán úgy látták, mintha a KSH felülmérte volna ezeket a forgalmi adatokat. A heti gazdasági index pontosabban tudja megmutatni, hogyan változott a GDP. De ha a lakosság kisebb mértékben fogyaszt és az adóbevételek is kisebbek, az hiányt okoz a kasszában.

Mintegy 1600-1700 milliárddal kevesebb adóbevételt folyt be.

Az lenne a jó, ha a magyar költségvetés nulla százalékos hiánnyal dolgozna. De mivel felzárkózó ország vagyunk, ezért a költségvetésnek is deficitesnek kell lennie. Ahhoz, hogy fenntartható és stabil gazdasági költségvetés legyen, a költségvetési fegyelemből nem szabad leadni. Vissza kell mennünk a 3% alá – hangsúlyozta.

A jó hír az, hogy a tavalyi év pénzforgalmi egyenlegének deficitje kisebb volt, mint a 2022-es, van egy egyensúlyi javulás, túl vagyunk a nehezén, de a munkát folytatni kell. Az infláció még nincs olyan szinten, ami ne jelenthetne problémát a következő hónapokban. Az egyensúly és a növekedés kéz a kézben kell, hogy járjon – tette hozzá.

A számok azt mutatják, hogy nagyjából 6% körüli hiánnyal fog zárni a költségvetés 2023-ra.

A magyar hiány relatíve magasabb a környező országokéhoz képest. A kamatszolgálat és az államadósság mértéke GDP-arányosan már jobb, mint az EU-s országok többségének, de a régiós versenytársakhoz képest magasabb államadóssággal rendelkezünk.

Én egyre inkább abba az irányba gondolkodnék, hogy a 3%-os hiánycél, amit korábban terveztünk, a tavalyi év okán egy év alatt nem teljesíthető. Ez 2 éves forgatókönyv lehet, de ez a személyes véleményem, nem kormányzati álláspont.

Ha az államháztartásban ilyen típusú kiigazítás történne, akkor a most megindult növekedést nagyon megnehezítené – utalt arra, hogy miért nem lehet idén a 3%-os hiánycél tartható. Idénre a hiánynak egy hosszabb idejű kifutást engedünk, és a 3% alatti hiányt majd 2025-ben érjük el. Vélhetően a makroszámok azt támasztják alá, hogy csak egy mérsékelt hiánykiigazításra lesz szükség - mondta.

A pénzügyminiszter közléséből három momentum is figyelemre méltó.

1. Varga Mihály most mondta ki először egyértelműen, hogy az idén nem teljesül a hiánycél. Ezt tulajdonképpen a szakértők már régóta így gondolják.

2. A pénzügyminiszter nem először fogalmaz úgy, hogy tavaly a "pénzforgalmi deficit" volt kisebb, mint 2022-ben, és egyik alkalommal sem tette hozzá, hogy az eredményszemléletű hiány is csökkent. Ez felveti a kérdést, hogy a 2023-as GDP-arányos ESA-hiány (amit az unió felé is jelenteni kell) vajon kisebb lett-e a 2022-es 6,2 százalékos értéknél.

3. A kérdést erősíti, hogy Varga most nem 5,9%-es, hanem "nagyjából 6% körüli" hiányról beszélt.

Ezek fényében közelebb kerültünk a valós költségvetési folyamatok megismeréséhez.

A költségvetés tervezése marad úgy, ahogy eddig, akkor is, ha ez év közben többszöri kiigazításra szorul – válaszolta egy kérdésre Varga. Tavasszal-nyáron sokkal nyugodtabban lehet tervezni, mint ősszel – tette hozzá.

Az államadósság szerkezetével kapcsolatban elmondta, hogy fontos szempont volt a devizafüggőség csökkentése, ez most valahol 26% környékén van. A futamidő hosszabbítása is kiemelt célt volt, ez most 6 év körül van. A lakossági részarány növelése is megvalósult, így a kamatok kifizetése országon belül marad.

Idénre gazdasági növekedéssel számol, ebben szerinte mindenki egyetért. Ennek mértéke 3-4% körül lehet reálisan,

a Pénzügyminisztérium arra számít, hogy 3,5-3,6% lehet a GDP-növekedés 2024-ben.

Magas nyomású gazdasággal kapcsoltban elmondta, egyszer majd elbeszélget Nagy Mártonnal arról, ki mit ért ez alatt. Szerinte a magas nyomású gazdaság kapcsán abban egyetértés van, hogy ez nem csak egyszerű pénzköltésről szól, Nagy Márton is óvott a fiskális alkoholizmustól.

Addig kell nyújtózkodnunk, amíg a takaró ér. Annak sok értelmét nem látom, hogy gazdaságpolitikai koncepciókra hivatkozva vétsük el a célt.

5,2%-os éves inflációval számol 2024-re a minisztérium. Kérdés, mennyire indul meg a fogyasztás, a megtakarítási hajlandóság, a reálbérek. Jók a kilátások arra, hogy az infláció kedvező legyen, a januári még a decemberinél is jobb lehet, talán 4% alatt maradhat. A tavalyi év első félévében nagyon magas volt a bázis, de 2023 második felében ez már alacsonyabb volt, így nehéz előrejelezni az idei inflációt.

A referenciakamatok újragondolásáról is kérdezték Varga Mihályt, ennek kapcsán elmondta, hogy szakmai felvetéseknek mindig van helye. A LIBOR is felülvizsgálat alá került néhány éve, a BUBOR is megérett erre. A piac talán túlreagálta ezt az írást, ami a Portfolio-n jelent meg.

Ha a BUBOR helyett a DKJ-khoz igazítanák a vállalati hitelek kamatát, az érintené az állampapírpiacot is. A DKJ, mint referenciahozam érinti a Pénzügyminisztériumot, mivel nem mindegy, milyen hozamszint alakul ki.

Jövő héten lehet olyan előterjesztés, ami remélem, hogy kompromisszumot fog tükrözni.

A 13. havi nyugdíj kapcsán elárulta, komoly összegről van szó, idén több mint 500 milliárdot jelent februárban, de a magyar költségvetés van olyan állapotban, hogy ez ne jelentsen gondot.

Ezt februárban kapják kézhez a nyugdíjasok, tehát jövő hónapban dupla összegű nyugdíjat fognak kapni. Bízik benne, hogy idén is lesz alkalom a nyugdíjprémium kifizetésére.

A kormány nem tervezi a családi pótlék módosítását – válaszolta egy kérdésre.  Az EU-n belül Magyarország fizeti ki GDP-arányosan a legmagasabb arányú családtámogatási összegeket – tette hozzá. A csalási pótlék összegének emelése nincs napirenden, mivel van mellette egy olyan támogatási rendszer, ami figyelembe veszi a nevelt gyermekek számát, a család jövedelmét. Teljesítményarányosan lehet a családi támogatások összegét növelni, de a családi pótlék nem ilyen, az egy fix összeg – hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Pénzügyminisztérium

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!