11 éves mélypontra szakadt az áramimportunk aránya - Óriási változások zajlanak, és ez még csak a kezdet
Gazdaság

11 éves mélypontra szakadt az áramimportunk aránya - Óriási változások zajlanak, és ez még csak a kezdet

11 éves mélypontra, 24,1%-ra esett a magyarországi áramfelhasználás importaránya 2023-ban – derült ki a Portfolio elemzéséből. Az importarány annak ellenére tudott csökkenni, hogy tizenöthavi folyamatos csökkenés után tavaly már trendszerűen újraindult a hazai áramfogyasztás növekedése. Eközben az áramtermelési mintázatban egyre jobban látszik a hatalmasra növekedett magyarországi naperőművi kapacitások hatása: a nyári hónapokban végig az elmúlt évtized legalacsonyabb importarányát produkálta az ország. Nagy kérdés, hogy az éves importarány meddig és milyen ütemben tud csökkeni, elérjük-e 2030-ra a megcélzott 20%-os arányt, hiszen közben óriási változások várhatók a magyarországi energiatermelésben, illetve a felhasználásban is. Látványos, ritkán látható ábrák segítségével mutatjuk be a tendenciákat.

Tetőzés után szépen megindult a lejtőn az importarány

A magyar árampiacon az export-import szaldó mindig egyfajta reziduális mutató, amely a pillanatnyi áramfelhasználás és termelés különbségéből adódik attól függően, hogy éppen túl sok, vagy túl kevés a magyarországi villamosenergia termelés. Az, hogy 11 éves mélypontra szakadt 2023-ban az importarány, egyszerre vezethető vissza az árampiac keresleti, illetve kínálati oldalán lezajló folyamatoknak: a recesszió miatt csökkenő áramfelhasználás, valamint a naperőművek előretörése egyaránt hozzájárult a 11 éves mélypontra bukó importarányhoz.

A naperőművek telepítési kilátásairól, a zöld áram beszerzési, elosztási kérdéseiről mind szó lesz a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciáján április 11-én. További részletek:

De menjünk szépen sorjában, hogy mi is történt valójában! Amint az alábbi ábrán mutatjuk: a háztartási méretű kiserőművek (HMKE, a lakossági és kisebb ipari naperőművek 50 kW-ig) egyre magasabb kapacitásaiból adódó áramtermelés-növekedés fontos ok volt abban, hogy 24,1%-ra esett a nettó import aránya a magyarországi bruttó áramfelhasználásban. Az importarány a HMKE-k hatása nélkül is csökkent, de 2023-ban még "csak" 25,4%-os volt ez az arány. A két mutató közötti olló jól láthatóan elkezdett szétnyílni, ami folytatódni fog az egyre több naperőmű miatt.

netto aramimport aranya HMKE nelkul es vele240125

A fenti ábra azt is jelzi, hogy a 2010-es évek elején radikálisan felfutott az áramimport súlya, ami az 1995-1997 körüli privatizációs hullámban kötött hosszú távú szerződések lejárata és így a földgázalapú erőművek drasztikus termeléscsökkenése miatt következett be. Ezt az alábbi ábra is érzékelteti, ahogy azt is, hogy az emiatt 2014-re 31% feletti csúcsra futott importarányból tavalyig 7%-pontot sikerült lefaragni. A tavaly frissített Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) 2030-ra 20%-os importarányt céloz meg, amivel visszajutnánk a 2012-es arányig.

netto aramimport hosszu NEKT240125

20%-os importarány az új cél, de…

Nagy kérdés, hogy ezt a 20%-ra csökkenő importarányt el lehet-e érni úgy, hogy közben az árampiacnak mind a kínálati, mind a keresleti oldalán brutális átrendeződések várhatók:

  • A kínálati oldalon az arány csökkenését segítheti, hogy 2030-ra várhatóan 12-13 GW körülre ugrik a most 6 GW-ot közelítő naperőművi kapacitás (a NEKT-ben 12 GW a cél), meglódulhat 0,3 GW-ról a szélerőművi kapacitás, és a három új rugalmas gázerőmű 2027-2028 körüli termelésbe állításával párhuzamosan leállítják a Mátrai Erőművet. Ugyanakkor közben a paksi blokkok az üzemidő-hosszabbítási munkálatok miatt várhatóan 1-1,5 évnyi leállításon esnek át egymás után, ami az ország áramtermelését jelentősen fékezi, Paks II. pedig egészen biztosan nem készül el 2030-ig.
naperomuvek kapacitasanak alakulasa240125
  • Ahogy a fenti ábrán látszik, a naperőművi kapacitások természetesen nem csak a HMKE-k miatt bővülnek dinamikusan. Az (ipari) naperőművi kapacitások felfutása is nagy ütemmel zajlik, így mind a bruttó teljes áramtermelésben, mind a bruttó teljes áramfelhasználásban egyre jelentősebb arányt képviselnek a naperőművek, és ez csak egyre emelkedni fog.
naperomuvek termelesi aranya jo240125
  • A kereslet a MAVIR előrejelzése szerint a 2023-as 43,7 TWh-ról 2028-ra 53,3 TWh-ra ugrik, (ebben benne van a nagy külföldi akkumulátor-, és autóipari beruházások várható termelésbe állása), majd az évtized végére ez tovább nőhet 57 TWh körülig. (Ráadául ebben az előrejelzésben nem szerepel a HMKE-k elfogyasztott energiája.) Amint látható: ez nagyon meredek, az elmúlt évtizedekben példátlanul gyorsnak és tartósnak számító magyarországi áramkereslet növekedést jelentene a 2022-es 2,5%-os, illetve a 2023-as 4,5%-os áramkereslet visszaesés után, amit a recessziós és magas árkörnyezet okozott.
aramfelhasznalas vart jo240125

Új trend a kínálati oldalon: naperőművi torzítások

Lehetett volna egyébként ennél az említett 7%-pontnál többet is faragni tavalyig az importarányunkon, de ahogy az alábbi ábránkról rögtön látszik:

tavaly decemberben rendkívül magasra, 41% fölé, történelmi csúcsközelbe, ugrott az importarány.

Ebben lényeges szerepe volt annak a kínálati tényezőnek, hogy december közepe helyett karácsonyig elhúzódott a paksi egyes atomerőművi blokk nagyjavítása, és karácsonykor sem elsőre sikerült a felterhelése, így az import magasra futott.

havi netto aramimport240125

Az importarány éven belüli szezonalitása tavaly nagyon látványosan felerősödött a hatalmasra növekedett naperőművi kapacitások miatt (lásd a vastag piros vonalat az alábbi ábránkon):

A JÚLIUS-SZEPTEMBERI IDŐSZAK HÁROM HÓNAPJA AZ ÉVTIZED LEGALACSONYABB IMPORTARÁNYAIT HOZTA, MAJD AZ EGYEDI HATÁSOK DECEMBERBEN MAJDNEM ÚJ CSÚCSRA REPÍTETTÉK A MUTATÓT.

A naperőművek 2030-ig duplázódó kapacitásai tovább erősíthetik ezt a szezonalitást, ami természetesen a napsütéses órák számától függhet leginkább: az biztos, hogy nyáron ontják majd a naperőművek az áramot, így az import(arány) a mélybe eshet, az őszi és téli hónapokban viszont ez attól függ, hogy mennyire lesz napos idő. Erre jó példa, hogy tavaly év végén a két ünnep között, illetve idén január 16-án, tehát a tél kellős közepén, is voltak olyan negyedórák, amikor nettó áramexportőr volt az ország.

netto havi import szazalekos hmke nelkul240125

A 41%-os decemberi importarány egyébként nemcsak százalékosan jelent kiugró értéket, hanem nominálisan is:

az elmúlt tíz év egyetlen hónapjában sem volt akkora az áramimportunk (1,715 TWh), mint tavaly decemberben.

Közben azt is látjuk, hogy tavaly a júliusi, augusztusi és szeptemberi hónapokban az elmúlt évtized legalacsonyabb importú hónapjait produkáltuk zsinórban a rengeteg naperőművi kapacitásból adódó hazai túltermelés miatt.

havi netto import hmke nelkul240125

Keresleti oldal: már túl vagyunk a trendfordulón az áramfelhasználásban

A kiugró 41%-os decemberi importarányban az is szerepet játszott, hogy nagyon magasra, becslésünk szerint 4,25 TWh-ig ugrott az áramfelhasználás. Ez 4,5%-os emelkedést jelentett a 2022. decemberihez képest, noha a havi átlaghőmérséklet megegyezett a két év utolsó hónapjában.

Ez már jól jelzi, hogy

tizenöthavi sorozatos év/év alapú áramfelhasználás csökkenés után – amely sorozat szeptemberben szakadt meg - már érdemi bővülés zajlik.

Ezt az alábbi ábra is mutatja, de az év/év alapú mutató torzításai miatt a tizenkéthavi gördülő átlag változásával is bemutatjuk, hogy valóban megállt az áramfelhasználás visszaesése és trendszerű emelkedés indult meg. Ezt főként a bordóval bekarikázott szakasz jelzi a fekete vonalon.

aramfelhasznalas evev 12 havi gordulo240125

Megnéztük a Covid és a háború előtti 2016-2019-es időszak átlagának fix bázisához képest is, hogy mit mutat a magyarországi áramfelhasználás tendenciája. Amint az alábbi ábrán láthatjuk:

a fix bázisú megközelítésből is túl vagyunk már a trendfordulón és határozott emelkedés mutatkozik.

Ahogy fent a MAVIR előrejelzése alapján bemutattuk: ez még csak a kezdet, és innen indul még csak az igazi felfutás a következő években az áramfelhasználásban.

osszes aramfelhasznalas 12 havi gordulo fix bazis240125

Azzal, hogy a naperőművi kapacitások durva előretörése és várható további növekedése miket okoz a napközbeni nagykereskedelmi tőzsdei árakban, illetve a kiegyenlítő energia piacon, és ez milyen költség, illetve naperőművi megtérülési következményekkel jár, és a tárolótelepítési pályázatok mindezt hogyan tompítják, egy másik elemzésünkben foglalkozunk. Az viszont már jól érzékelhető az elmúlt hetek energiaügyi minisztériumi kommunikációjából is, hogy egyre jobban ráirányítja a naperőművi kapacitásnövekedés árnyoldalaira is a figyelmet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miért van szüksége Magyarországnak még több Gripen vadászbombázóra?
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!