Előfizetői tartalom

Veszélyben az adósságcsökkentés? Soha ekkora kihívás előtt nem állt még az Orbán-kormány

Portfolio
Tavaly év végén a vártnál magasabb szinten alakult a GDP-arányos államadósság, hiszen csak jelképes csökkenést láthattunk 2022 végéhez képest. A 2024-es adósságcsökkenés viszont ennél is nagyobb kihívás lehet, hiszen a csökkenő infláció miatt a nominális növekedésünk érezhetően lassul majd, miközben a költségvetés helyzete finoman szólva is ingatag. Persze az év végén kisebb „trükközésekkel” még összejöhet a csökkenő adósságráta, de ehhez már kellene az is, hogy a forint ne gyengüljön sokat idén.

Alig csökkent tavaly az adósságráta

Egyelőre nincs végleges adat a 2023 végi GDP-arányos államadósságról, azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nemrég megjelent befektetői prezentációjában szerepel egy előzetes szám: a kormány várakozásai szerint a 2022 végi 73,9 százalék után 73,4 százalék lehetett az arány. Ha ez igaz, akkor kijelenthető, hogy

a vártnál lényegesen kisebb mértékben, csak jelképesen csökkent az államadósság a nemzeti össztermékhez viszonyítva.

Az már korábban látszott, hogy nem lesz jelentős adósságcsökkenés, hiszen a harmadik negyedév végén 75 százalékon állt a mutató. A negyedik negyedéves előzetes számokat majd csak február közepén publikálja az MNB a pénzügyi számlák keretében. Korábban azonban év közben mi is azzal számoltunk, hogy akár 70 százalék alá is csökkenhet az adósságráta. Végül két fő oka lehetett, hogy ez nem történt meg:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés