Nem bírnak a dohánylobbival Brüsszelben – Egyre csúszik a döntés a „rákmegelőzési csomagról”
Gazdaság

Nem bírnak a dohánylobbival Brüsszelben – Egyre csúszik a döntés a „rákmegelőzési csomagról”

Portfolio
Az EU az iparági lobbizásra és további információk szükségességére hivatkozva elhalasztotta a cigarettákra és vapekra vonatkozó szigorú szabályozás megtárgyalását – számolt be a Politico.

Az Európai Bizottság a dohányzás visszaszorítására irányuló szigorúbb szabályozások bevezetésének kihívásaival küzd. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, a rák elleni harcot kiemelt politikai célnak jelölte meg, ám az új iránymutatások, amelyek a cigaretta és az e-cigaretták nyilvános helyeken történő használatát korlátoznák, folyamatosan késnek. A beszámoló szerint a szerdára tervezett tanácsi ajánlás frissíteni kívánta a 2009-es iránymutatásokat.

Stefan De Keersmaecker, a Bizottság egészségügyi szóvivője szerint a tervezet megbeszélésének elhalasztása jelzi, hogy további munkára van szükség a javaslattal kapcsolatban.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter pedig az iparág befolyását emelte ki mint jelentős akadályt ezeknek az egészségügyi kezdeményezéseknek.

A javaslat része volt egy nagyobb „rákmegelőzési csomagnak”, amely oltásokkal megelőzhető rákos megbetegedésekre vonatkozó ajánlásokat is tartalmazott. A csomagot egy olyan eseményhez igazították volna, amelyen értékelték volna a rákellenes terv – egy átfogó stratégia a rákbetegségek okozta halálozási arány csökkentése érdekében – eredményeit.

A dohánytermékek és vapek adójának összehangolása és esetleges emelése 2023-ra tolódott el svéd politikusok ellenállása miatt. Stella Kyriakides egészségügyi biztos ígérete ellenére, hogy felülvizsgálja és szigorítja az új termékekre vonatkozó szabályozást – mint például párologtatók –, csak 2024 harmadik negyedévére ütemezték be az értékelést.

A dohányipar lobbitevékenysége továbbra is akadályozza az előrehaladást.

Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzási Keretegyezménye ugyan szigorú szabályokat állapít meg, de az ipar képviselői továbbra is ellenezik a korlátok bevezetését.

Emily O'Reilly európai ombudsman decemberben bírálta a Bizottságot „hivatali visszásságok” miatt. Ezzel a tisztségviselők kapcsolataira utalt a dohányipar lobbistáival. Lilia Olefir, a Smoke Free Partnership igazgatója szerint 2019 óta nem történt új jogszabály bevezetése a dohányzással kapcsolatos kérdésekről. A dohányzás körül kialakult vita kiemeli azt a feszültséget, ami az uniós döntéshozatal során összecsap a közegészségügyi célok és iparági érdekek között.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?