Előfizetői tartalom

Meglepetés: brutális hiány a tavalyi állami gazdálkodásban

Portfolio
Még a legutolsó, az év végén módosított hiánytervet is durván meghaladhatta a költségvetési hiány 2023-ban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent pénzügyi számlák statisztikájából. A jelentés szerint az államháztartás finanszírozási igénye tavaly a GDP 6,8%-ára rúgott. Ez a mutató nagyon szorosan együtt mozog a hivatalos eredményszemléletű deficittel, amire az utolsó hivatalos kormányzati előrejelzés még 5,9% volt.

Az, hogy a hiány meg fogja haladni a 6%-ot, biztosra vehető volt, de a 6,8%-os mutató még így is meglepően magas. Az utolsó kormányzati tervhez képest növelhette a hiányt az államháztartási körbe tartozó Eximbank gazdálkodása, és hajszálnyit ronthatott a mutatón a vártnál gyengébb utolsó negyedéves GDP-növekedés is. Varga Mihály pénzügyminiszter az utóbbi időben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés