Előfizetői tartalom

Kiderült, hogyan jöhetnek a vendégmunkások Magyarországra

Csütörtök este közzé tette a magyar kormány az új bevándorlási törvény végrehajtási rendeletét (és annak kísérő határozatait), amelyben több a szakma és a magyarországi munkáltatók által kért változtatást eszközöltek a társadalmi egyeztetésre bocsátott változathoz képest. A vendégmunkások esetében mintegy 300 foglalkoztatást vettek tiltólistára, de a legfontosabb, munkaerőhiányos ágazatokba és munkakörökbe érkezhetnek majd a dolgozók.

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlöny, amelyben a kormány több végrehajtási rendeletben, valamint a Hivatalos Értesítőben kiadott határozatokkal szabályozza a magyarországi munkavállalási feltételeket az EU-n kívüli állampolgároknak. A jogszabálycsomag kiadása azért is volt már akut, mert

Március 1-től, vagyis péntektől indultak újra a bevándorlási törvény decemberi elfogadásával felfüggesztett idegenrendészeti eljárások.

Fontos, hogy bár a köznyelvben köznyelv mindenkit vendégmunkásnak nevez, de jogilag ez a külföldi dolgozók csak egy szűk csoportjára vonatkozik, akiket munkaerőkölcsönző vagy stratégiai partner hoz be. Már a tavaly év végén elfogadott törvény is szétválasztja a vendégmunkásokat három csoportra: az egyik csoport a „beruházás megvalósítása érdekében” alkalmazott külföldi személy, aki az EU-n kívülről érkezik, valamint vannak a klasszikus dolgozók, akik a gyárakban, szolgáltatási helyeken dolgozhatnak. Esetükben kikötés, hogy a városokon kívüli munkásszállókon, konténervárosokban biztosítható csak szállás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés