Előfizetői tartalom

Költségsokkot okoz a Balatonon a vízdíj

A balatoni szálláshelyeknek nehézséget okoz a munkabérek emelése, a rezsidíjak kitermelése, illetve újabban a vízdíjak növekedése. Ez utóbbi ugyanis többszörösére emelkedett. Az emelkedő árak miatt a belföldi vendégek egyre rövidebb ideig pihennek.

Árérzékenyebb a vendégkör

„Az előző év januári infláció extrém magas volt. Ahhoz képest már kisebb a drágulás mértéke, de a drágulás összességében így is brutális. Azt érzékeljük, hogy a keresetek vásárlóértéke még nem érte el a 2021-es szintet” – értékelte a jelenlegi piaci helyzetet Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Balatoni Régióvezetője.

Elmondása szerint a vendégek fogyasztói szokásváltozásai és árérzékenységük igencsak szegmensfüggő. „Jól látszik, hogy az év vége felé, illetve az év elején a 3-4 csillagos vendégkör visszafogta költéseit. Különösen a 3 csillagosban mutatkozik visszaesés a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint” – mondta el Forsthoffer Ágnes. Kiemelte:

a belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje már nem nagyon tud hova csökkenni. Az viszont valóban előfordulhat, hogy kevesebbszer utaznak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés