Államcsődök sorozatára készülnek, megindul az IDA titkos feltöltése
Gazdaság

Államcsődök sorozatára készülnek, megindul az IDA titkos feltöltése

Portfolio
A Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA), a Világbank legszegényebb országok számára létrehozott alapja jelentős feltöltésre törekszik a növekvő adósság és az éghajlati kihívások kezelése érdekében. Bár a pontos cél egyelőre nincs meghatározva, az IDA előző, 2021-es forrásbevonási fordulója során 23,5 milliárd dollárt gyűjtött össze az adományozó országoktól, amelyhez a tőkepiacokról mintegy 93 milliárd dollárt mozgósított. A feltöltést az államadósság-válságok megugrása és az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos költségek eszkalálódása miatt tartják szükségesnek.

A megnövekedett finanszírozási igény biztosítása azonban kihívást jelent, mivel politikai tényezők – többek között a választások és a segélyezési költségvetések csökkentése olyan nagy adományozó országokban, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – gátját szabják a nagyobb befizetéseknek. A 235 milliárd dolláros összvagyonával rendelkező IDA elismerten hatékonyan segíti a szegénység enyhítését, a tőkepiacok segítségével megháromszorozza forrásait, és kedvezményes hiteleket nyújt az elszegényedett országoknak – írja a Financial Times.

Mivel egyre több ország néz szembe gazdasági nehézségekkel, az IDA kedvezményes kamatozású finanszírozása iránti kereslet megugrott. Kína csökkentett hitelnyújtása és a makrogazdasági környezet tovább feszítette az érintett fejlődő országokat. Következésképpen az IDA az előrejelzések szerint a vártnál korábban eléri a tőkeáttételi plafonját, ami a meglévő források hatékonyabb felhasználásáról szóló megbeszéléseket indított el anélkül, hogy kockáztatná az A-háromszoros hitelbesorolását.

Ezen túlmenően az IDA-ra nehezedő nyomást fokozza a más fejlesztési szervezetekkel a finanszírozásért folytatott fokozott verseny. Miközben új adományozók, például Kína, India és Dél-Korea is megjelenik, az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a hozzájárulások nem biztos, hogy elegendők lesznek a támogatások iránti növekvő kereslet kielégítésére. Az olyan finanszírozási eszközök, mint a hibrid tőke és az alárendelt adósság összetettsége szintén kihívást jelent, miközben a támogatók az IDA műveleteinek egyszerűsítését szorgalmazzák.

Miközben az IDA ezekkel a kihívásokkal küzd, továbbra is elsődleges fontosságú, hogy egyensúlyt teremtsen a finanszírozás növelésének szükségessége és a szegénység enyhítésének hatékonysága között. A szervezetnek az éghajlatváltozás kezelésében és a sebezhető országok támogatásában betöltött szerepe most különösen fontos, mert a jelenlegi feszített gazdasági helyzetben államcsődök sorozata indulhat az olcsó hitelek nélkül.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
idős öreg nyugdíj szegény