Olyan akkumulátortechnológiai áttörést értek el, ami megoldja az energetika legnagyobb problémáját
Gazdaság

Olyan akkumulátortechnológiai áttörést értek el, ami megoldja az energetika legnagyobb problémáját

Portfolio
A Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) intézet kutatói egy úttörő fejlesztéssel forradalmasítják az akkumulátortechnológiát, és bemutattak egy olyan lítium-fém akkumulátort, amely több mint 6000 töltési ciklus teljesítésére képes. Ez minden más, jelenleg elérhető tasakos akkumulátorcellát felülmúl. Az innovatív cella emellett néhány perc alatt képes újratölteni, új mércét állítva fel az energiatárolás hatékonysága terén.

A Nature Materials című folyóiratban megjelent kutatás nem csupán a lítium-fém anódot tartalmazó szilárdtest-akkumulátorok készítésének újszerű megközelítését mutatja be, hanem felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt az energetikai megoldások fejleszétéséhez nélkülözhetetlen anyagtani kutatásokba is.

Xin Li, a SEAS anyagtudományi docense és a tanulmány vezető szerzője kiemelte a lítium-fém anódos akkumulátorok jelentőségét, és a hagyományos grafit anódokhoz képest tízszeres kapacitásuk miatt szent grálként jellemezte őket, mivel a technológia jelentősen megnövelheti az elektromos járművek hatótávolságát. Li hangsúlyozta, hogy kutatásuk kulcsfontosságú lépést jelent a széles körű ipari és kereskedelmi alkalmazásokra alkalmas, gyakorlati szilárdtest-akkumulátorok megvalósítása felé.

Az ilyen akkumulátorok fejlesztésének egyik fő akadálya a dendritek – a töltés során az anód felületén megjelenő elágazó struktúrák – kialakulása, amelyek idővel rövidzárlatokat okozhatnak, vagy fokozhatják annak kockázatát, hogy az akkumulátor kigyullad. Ezek a gyökerekhez hasonló dendritek behatolnak az anód és a katód közötti elektrolitgátba, veszélyeztetve az akkumulátor épségét.

A legfontosabb fenntarthatósági kihívásokról, a technológiai áttörésekről részletesen szó lesz szakmai eseményünkön!

E kihívás megoldására Li és csapata korábban, 2021-ben egy többrétegű akkumulátorkonstrukciót javasolt, amely a dendritek növekedésének hatékony megfékezése érdekében különböző stabilitású anyagokat használ fel. Legújabb kutatásuk azonban egy kifinomultabb megoldást alkalmaz, amely mikroméretű szilíciumrészecskéket alkalmaz az anódon belül, hogy megfékezze a lítiációs reakciót és elősegítse a lítiumfém egyenletes bevonatolását.

A hagyományos lítiumion-akkumulátorokkal ellentétben, ahol a lítiumionok mélyen behatolnak az anódba, a szilárdtest-akkumulátor kialakításában a korlátozott lítiációs reakció megakadályozza ezt a beszivárgást. Ehelyett a lítiumionok a szilíciumrészecskék felületén tapadnak meg, és egy lítiumfémrétegbe burkolják őket, hasonlóan a mogyorómagot körülölelő csokoládéborításhoz az édességeknél.

Ez az innovatív konfiguráció homogén felületet biztosít, amely elősegíti az egyenletes árameloszlást, és megakadályozza a dendritek elszaporodását.

Az egyenletes felület által lehetővé tett gyors lemezesedés és lecsupaszítás ráadásul gyors újratöltést tesz lehetővé: az akkumulátor mindössze 10 perc alatt teljesen feltölt.

A kutatócsoport sikeresen gyártott egy postabélyeg méretű, tasakcellás akkumulátort, amely 6000 ciklus után is megtartotta kapacitásának 80%-át, és ezzel felülmúlta a meglévő társait. Ezt a csúcstechnológiát licencbe adták az Adden Energynek, a Harvardon, Li és három harvardi öregdiák által közösen alapított spin-off vállalatnak, amely ezt követően okostelefon méretű tasakcellás akkumulátorok kifejlesztésére törekszik.

A kutatók emellett feltárták, hogy az újonnan alkalmazott szilícium komponensek megakadályozza a lítium diffúzióját, és ezzel egy olyan egyedi tulajdonságot azonosítottak, amely számos szervetlen anyagra alkalmazható. Ez a felfedezés utat nyit a hasonló teljesítménypotenciállal rendelkező alternatív anyagok feltárására, ami további előrelépéseket tesz lehetővé az akkumulátorok tervezésében.

Címlapkép forrása: Just_Super via Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzin