Összejött a brüsszeli alku az európai energiapiaci manipulációk kivédésére

Portfolio
Egyhangú támogatás jött ma létre az uniós tagállamok között egy új rendelet, amely a nagykereskedelmi energiapiacokon a manipuláció kivédését szolgálja az ACER megerősítésével, illetve a harmadik országokbeli energiakereskedőkre vonatkozó szigorúbb szabályokkal – derült ki a tagállamokat tömörítő Tanács közleményéből.

A Külügyi Tanács hétfői ülésén megszületett az egyhangú jóváhagyás arra, hogy jobban védettek legyenek az unió nagykereskedelmi energiapiacai a piaci manipulációval szemben. A ma elfogadott rendelet megerősíti a piacfelügyeletet az Európai Unióban, és biztosítja a nyílt és tisztességes versenyt a nagykereskedelmi energiapiacokon. A rendelet megteremti az alapját a fokozott piaci átláthatóságnak és integritásnak, növelve a lakosságnak a nagykereskedelmi energiapiacok működésébe vetett bizalmát – emeli ki a közlemény.

Ezt több lépéssel éri el a rendelet. Így például az alábbiakkal:

  • A rendelet egyértelműbb és szigorúbb követelményeket támaszt az olyan rezidens piaci szereplőkkel szemben, amelyek az EU szempontjából külső, harmadik országnak számítanak. Nekik mostantól kezdve képviselőt kell kijelölniük abban a tagállamban, amelyben a piaci szereplők a nagykereskedelmi energiapiacon tevékenykednek. A képviselőt írásbeli megbízással kell kijelölniük, és fel kell hatalmazniuk, hogy a piaci szereplő nevében eljárjon.
  • Az új rendelet feljogosítja az Európai Unió Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökségét (ACER), hogy kivizsgálja azokat a határokon átnyúló eseteket, amelyek legalább két tagállamot érintenek. A nemzeti szabályozó hatóságok kifogást emelhetnek majd az ACER vizsgálati jogkörének gyakorlása ellen, ha a vizsgálatot hivatalosan kezdeményezték, vagy ha ugyanazon tények alapján korábban már vizsgálatot folytattak le. A nemzeti hatóságoknak legfeljebb 3 hónap áll majd rendelkezésükre a kifogás benyújtására.
  • A rendelet új eszközöket vezet be az ACER számára a vizsgálatok lefolytatásához: például helyszíni vizsgálatokat végezhet, információkérést intézhet, és jogosult lesz vallomások felvételére.
  • Az ACER-t felhatalmazzák, hogy döntéseket hozhasson a helyszíni ellenőrzésekről, a tájékoztatás kérésekről, valamint a bennfentes információs platformok és a regisztrált bejelentési mechanizmusok engedélyezéséről vagy engedélyük visszavonásáról.
  • Az ACER jogosult lesz időszakos kényszerítő bírságok kiszabására a helyszíni vizsgálatokról szóló határozatoknak és a tájékoztatás kéréseknek való megfelelés biztosítása érdekében.

Fontos, hogy továbbra is a tagállami szabályozó hatóságok jogkörében marad a rendeletben foglalt tilalmak vagy anyagi kötelezettségek megsértése vagy megszegése esetén a bírságok kiszabás.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF