Előfizetői tartalom

Ugrik a gáz ára

Portfolio
Hiába vannak rekordszinten az európai gáztárolók és hiába van vélhetően mögöttünk az elmúlt évtizedek egyik legenyhébb tele, az egyre fokozódó ellátási bizonytalanságok miatt jelentős emelkedést láthatunk a földgáz árában. De pontosan minek köszönhetjük a markáns trendfordulót?

Az európai földgáz határidős jegyzése mintegy 8 százalékot ugrott ma reggel,

az árfolyam egy rövid időre meg is haladta a megawatt-óránkénti 29 eurós szintet - most "csak 5,1 százalékos pluszt láthatunk a TTF gáztőzsdén. Elsősorban a növekvő ellátási bizonytalanságoknak köszönhető a rali: a norvégiai áramkimaradások és karbantartási munkálatok, valamint a texasi Freeport LNG-terminál javítási munkálatai miatt csökkent a gázáramlás a kontinensre, az utóbbinál a munkálatok várhatóan áprilisban is folytatódnak, holott korábban még februári befejezés volt a tervben. Ezzel párhuzamosan az orosz finomítók elleni ukrán támadások, az északnyugat-európai szélerőművek várhatóan átlag alatti teljesítménye és az ázsiai kereslet növekedése tovább fokozta a piaci aggodalmakat.

natgas
A naperőművek magyarországi terjedéséről, az elosztási kérdésekről is részletesen szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

Egy részletes elemzés keretein belül nemrég kifejtettük, hogy kifejezetten megnyugtató az európai gázpiaci helyzet, elsősorban az enyhe téli időjárásnak, az időarányosan rekordszinten alakuló gáztárolói töltöttségeknek és az ipari kereslet visszaesésének köszönhetően.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés