Varga Mihály: módosítja a kormány az idei költségvetést
Gazdaság

Varga Mihály: módosítja a kormány az idei költségvetést

Portfolio
Az idei költségvetés módosításáról beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

Rendben halad az idei év költségvetésének módosítása és a jövő évi költségvetés tervezése a Pénzügyminisztériumban: 2025-ben csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadóssággal, erősödő gazdasági növekedéssel számolunk – jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Horváth Gábort, a Költségvetési Tanács elnökét. A pénzügyminiszter kiemelte: a kedvezőtlen külső gazdasági hatások miatt a kormány 4,5%-ra módosítja az idei hiánycélt, amelyet a következő években fokozatosan 3% alá csökkent.

Emlékezetes, korábban még 3% alatti hiányt tervezett az idei évre a kormányzat. Azonban a gazdasági recesszió, a bevételek gyenge teljesülése, a kamatkiadások növekedése, a kiigazítási lépések erőtlensége nem csak a tavalyi költségvetés elcsúszásához, hanem az idei tarthatatlanságához is hozzájárul. A Pénzügyminisztérium idei havi gyorsjátékoztatói is megerősítik, hogy a költségvetés gondban van, sőt, vélhetően még az új, 4,5%-os hiánycél teljesüléséhez is érdemi kiigazító lépések szükségesek.
A mai közlemény meglepetését nem is az idei hiánycél módosítása jelenti, hanem a bejelentés elején szereplő fél mondat: "Rendben halad az idei év költségvetésének módosítása..." Eddig ugyanis a kormány részéről semmilyen utalás nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy a tavaly tavaszi tervezésű, elavult költségvetési dokumentumhoz hozzányúlna. Ezt egyébként a pénzpiacokon sem veszik jó néven: a tavalyi, szintén súlyosan elcsúszott költségvetés módosítását az év elején még a parlamenten is átvezették, ehhez képest az idén nyoma sem volt hasonló szándéknak, ami jelentősen hitelteleníti az idei kormányzati gazdálkodást.
A közlemény alapján tehát a legfontosabb kérdés, hogy vajon mit jelent "az idei év költségvetésének módosítása", ami "rendben halad"? A hiányszám egyszerű átírását vagy a bevételi és kiadási sorok korrekt újraszámolását?

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a keddi találkozójuk alkalmával a pénzügyminiszter és a Költségvetési Tanács elnöke egyetértett abban, hogy az egyensúlyi mutatók javítása kiemelt fontossággal bír. Varga Mihály leszögezte: a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, ennek megfelelően tervezik a jövő évi költségvetést is. A tárcavezető kiemelte: a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány fokozatosan mérsékli a hiány mértékét, így a mutató az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzin