Meglepetésre kamatot vágott az egyik európai jegybank

Portfolio
A Svájci Nemzeti Bank az infláció elleni sikeres küzdelem eredményeként, 25 bázisponttal 1,50%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot és a látra szóló betétek kamatát is, ezzel meglepetést okozva a piacoknak és lendületet adva a zürichi tőzsdei részvényeknek.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtökön bejelentette, hogy 25 bázisponttal csökkenti a jegybanki alapkamatot, így az 1,50%-ra mérséklődik. Ez a lépés azt jelenti, hogy az SNB az első nagy központi bankként kezdett el kamatcsökkentésbe, miután a magas kamatokkal letörte az inflációt.

Az intézkedésre Thomas Jordan, a bank régóta hivatalban lévő elnökének lemondását követően került sor. Jordan szeptemberben távozik posztjáról.

Ez volt az első alkalom kilenc év óta, hogy az SNB kamatot csökkentett. A döntés előtt más európai központi bankok is bejelentették saját politikai döntéseiket, de a Bank of England és a norvég központi bank esetében nem történt változás.

A piacok számára meglepetést okozott az SNB lépése. A svájci frank értéke nyolc hónapja nem látott mélypontra esett az euróval szemben. A svájci államkötvények hozama meredeken zuhant, míg a zürichi tőzsde részvényei emelkedést mutattak. Elemzők többsége nem számított erre a lépésre: azt várták, hogy az SNB még legalább három hónapig 1,75%-on tartja a kamatlábakat.

Az intézkedést a svájci infláció csökkenése indokolta. Februárban az infláció 1,2%-ra mérséklődött, ami már a kilencedik egymást követő hónap volt, amikor az áremelkedés 0-2%-os céltartományon belül maradt.

Az elnök szerint ez lehetővé tette a monetáris politika enyhítését. Az elmúlt két és fél év eredményes volt az infláció elleni küzdelemben. Az előrejelzés szerint az infláció továbbra is a célsávban maradhat.

Az SNB kiemelte: figyelembe veszi a csökkent inflációs nyomást és a svájci frank reálértékén történő felértékelődést. A kamatcsökkentés célja a gazdasági aktivitás támogatása.

Az SNB frissített gazdasági előrejelzése szerint 2024-ben átlagosan 1,4%-os inflációval kell számolni - ez jelentős csökkenés a decemberben prognosztizált 1,9%-hoz képest. A jövő évi várható inflációnál is mérsékelt korrekciót végeztek: a legtöbb már csak 1,2%-ot várnak az előzőleg becsült 1,6% helyett.

Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan júniusban mérsékli először hitelfelvételi költségeit. Az amerikai jegybank tegnap változatlanul hagyta irányadó kamatlábát, de fenntartotta hitelfelvételi költségek idei háromszori csökkentését illető kilátásait.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF