Ijesztő dologra figyelmeztet a világ legnagyobb alapkezelője: erre ma még senki nem gondol
Gazdaság

Ijesztő dologra figyelmeztet a világ legnagyobb alapkezelője: erre ma még senki nem gondol

Portfolio
A Vanguard nem számít arra, hogy a Federal Reserve idén kamatcsökkentést hajt végre, dacolva a Fed tisztviselőinek véleményével, miszerint a központi bank továbbra is jó úton halad az idei három kamatcsökkentés felé – írja a CNBC.

A Fed szerdán a várakozásoknak megfelelően immár ötödik egymást követő alkalommal hagyta változatlanul a kamatlábakat, 5,25%-5,5% közötti sávban tartva az irányadó egynapos hitelkamatlábat. Azt is közölte, hogy az év végéig továbbra is három negyed százalékpontos kamatcsökkentésre számít.

Az üzenet piaci ralit gerjesztett mind az Egyesült Államokban, mind azon túl. A három legfontosabb amerikai tőzsdeindex mindegyike történelmi csúcson zárt szerdán, Európában pedig a páneurópai Stoxx 600 csütörtök reggel szintén csúcsra emelkedett.

A kereskedők jelenleg nagyjából 68%-os esélyt áraznak a júniusi első Fed-kamatcsökkentésre a CME FedWatch eszköze szerint.

A vezető amerikai vagyonkezelő Vanguard azonban nincs erről meggyőződve.

Alapfogatókönyvük szerint 2024-ben nem lesz kamatcsökkentés a Federal Reserve részéről, és Shaan Raithatha, a Vanguard vezető közgazdásza szerint ez világszerte kihatással lehet a központi bankokra és a piacokra.

Mint azt mindannyian tudják, a kamatcsökkentéseket máris leárazták az év eleji hét kamatcsökkentésről háromra

- mondta Raithatha a CNBC-nek a piaci kamatárazásokra vonatkozóan. Elmondta, hogy az amerikai részvénypiac szerintük túlértékelt most.

A Vanguard nincs egyedül azzal, hogy felveti a Fed idei nulla kamatcsökkentésének lehetőségét.Mark Okada, a Sycamore Tree Capital Partners társalapítója és vezérigazgatója a múlt héten a CNBC műsorában azt mondta, hogy "jó esély van rá", hogy a központi bank nem csökkenti a kamatokat idén. A CNBC Fed Survey előrejelzői eközben azt mondták, hogy 2024-ben még mindig átlagosan három kamatcsökkentést várnak a Fed-től.

Azzal kapcsolatban, hogy más központi bankok mikor kezdik meg a kamatcsökkentést, Raithatha azt mondta: itt egy kis macska-egér játék folyik.

Szerintem mindenki egy kicsit fél a Fed előtt lépni. A Svájci Nemzeti Bank egyértelműen kivétel, de ott az inflációs probléma más természetű

- tette hozzá.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön meglepte a piacokat azzal, hogy 0,25 százalékponttal 1,5%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat. Ezzel a lépéssel svájci lett az első jegybank, amely kamatot csökkentett, ami azt jelzi, hogy a döntéshozók egyre jobban bíznak az infláció megfékezéséért folytatott küzdelemben.

"Azt mondanám, hogy az Európai Központi Bank számára az a legfontosabb, hogy mi történik az euróval. Jelenleg a piacok meglehetősen hasonló utat áraznak be a Fed és az EKB számára. Mi ezt egy kicsit másképp látjuk – mondta a Vanguard közgazdásza"

Elmondta, hogy ha a Fed 2024-ben stabilan tartja a kamatokat, és az EKB csökkenti, az kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mi történik az euróval.

"Az euró leértékelődhet, nem tudjuk, hogy mennyivel, de ha az euró mondjuk a paritás felé megy, – talán ez egy szélsőséges feltételezés –, akkor ez egyértelműen inflációs aggályokat vet fel a későbbiekben" - mondta Raithatha. A Vanguard Raithatha arra számít, hogy az EKB idén négy-hat alkalommal csökkenti a kamatokat.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az európai központi bank várhatóan júniusban hajtja végre első kamatcsökkentését, miután a hónap elején stabilan tartotta a kamatokat.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1248962386