Rég nem látott jó számokat közölt az európai hatalom, egyre optimistább a piac

Portfolio
A francia infláció jelentős mértékben, az előrejelzéseket meghaladóan csökkent. A friss számok megerősítik a pozitív várakozásokat az eurózóna inflációs rátájának további csökkenésére , és előrevetíti az Európai Központi Bank lehetséges kamatcsökkentését - írta meg a Financial Times.

A francia infláció jelentős mértékben csökkent, elérve 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintet, ami erősíti a várakozásokat az eurózóna általános inflációs rátájának további csökkenése felől.

Franciaországban, az euróövezet második legnagyobb gazdaságában, a fogyasztói árak növekedési üteme márciusban 2,3%-ra mérséklődött a februárban mért 3,2%-ról.

Ez alulmúlja a közgazdászok által várt 2,8%-os értéket.

Az infláció lassulása szerteágazó volt, többek között a szolgáltatások, energia és élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult a közzétett számokhoz. Kiemelkedően az élelmiszer-infláció esett vissza 1,7%-ra, míg a friss élelmiszerek árai egy év alatt 3,9%-kal csökkentek. Havi szinten az infláció Franciaországban 0,9%-ról 0,3%-ra lassult.

Ezen adatok fényében megerősödhetnek azok a befektetői várakozások, amelyek szerint az Európai Központi Bank (EKB) kamatcsökkentésbe kezdhet júniusban. François Villeroy de Galhau francia jegybankelnök szerint

az EKB már az április 11-i ülésén dönthet a kamatcsökkentésről, ha az infláció gyorsabban csökkenne az előrejelzéseknél és a gazdaság stagnálása fennmaradna.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ne terheljék túlzottan az aktivitást hosszan tartó monetáris szigorítással. Az eurót használó országok összesített inflációs rátája februárban közeledett az EKB 2%-os céljához. Azonban aggodalmak merültek fel a bérnövekedés miatt, amely továbbra is nyomást gyakorolhat az árakra, különösen a munkaintenzív szolgáltatások területén.

Az euróövezeti infláció jelentős csökkenést mutatott a 2022 októberében elért csúcspont óta. Ez reményt ad arra nézve, hogy az EKB hamarosan elkezdheti csökkenteni a hitelfelvételi költségeket miután tavaly rekordmagasra emelte az irányadó kamatlábat. Az EKB döntéshozói jelezték: valószínűleg júniusig várnak kamatdöntéssel annak biztosítása érdekében, hogy a bérnyomás elegendően mérséklődjön és elérjék inflációs céljukat.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF