Belenyúlt a különleges földgázkészlet szabályaiba a kormány

Weinhardt Attila
A nagyobb áramtermelő gázerőműveknek nem kell tagi hozzájárulást fizetniük a 2022-ben sebtében beszerzett különleges földgázkészlet fenntartásához, és a részben ezért, részben egyéb okok miatt keletkező lyukat a magyar adófizetőknek kell állniuk 18,5 milliárd forint összegben – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

A legfrissebb Közlöny számos olyan kormánydöntést tartalmaz, ami a nagyobb gázerőműveket, illetve a rezsivédelmi szabályrendszert, és ezekből adódóan a költségvetést érinti. Ezek lényege röviden az alábbi:

  • A 65/2024. (III. 28.) kormányrendelet belenyúlt a 2022 nyarán, rendkívül magas áron beszerzett, irdatlan méretű nem-realizált veszteséget tovább görgető, különleges földgázkészlet szabályrendszerébe. A módosítás azt takarja, hogy a készlet fenntartásához szükséges tagi hozzájárulás nem vonatkozik "a villamosenergia-termelői engedéllyel rendelkező, 50 MW és annál nagyobb teljesítményű, elsődleges energiaforrásként földgázt használó erőművek által villamosenergia-termelés céljára felhasznált földgáz mennyiségére". Így tehát a nagyobb gázerőműveket lényegében mentesítette a kormány a tagi hozzájárulás alól, aminek szerepe van az alábbi költségvetési döntésben.
  • A 72/2024. (III. 28.) kormányrendelet lényege az, hogy nem kell ezentúl normatív, illetve biztonsági olajkészletet tartaniuk a meghatározott 50 MW feletti teljesítményű, elsődlegesen földgáztüzelésű erőműveknek.
  • Az 1076/2024. (III. 28.) kormányhatározat a különleges földgázkészlet fenntartásához kapcsolódó pénzügyi intézkedésről szól. Részben a készlet fenntartásáról szóló fenti szabályok, részben a rezsivédelmi szolgáltatásról szóló szabályok miatt arra hívja fel a pénzügyminisztert, hogy az idei költségvetés terhére 14 milliárd, a jövő évi költségvetés terhére további 4,5 milliárd forintot csoportosítson át a "különleges földgázkészlet után fizetendő tagi hozzájárulással nem fedezett kiadásainak ellentételezése céljából."

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF