Ebből még nagy baj lehet: negatív áramárakat hozott a nyuszi Magyarországon
Gazdaság

Ebből még nagy baj lehet: negatív áramárakat hozott a nyuszi Magyarországon

A húsvéti hosszú hétvégén három egymást követő napon is negatív áramárak alakultak ki a magyar áramtőzsdén, és az előtte lévő napokban is többször nulla közeli árakat láthattunk – figyelt fel a Portfolio a helyzetre, ami nagyon komoly megtérülési kérdéseket feszeget a meglévő naperőművek tulajdonosai, illetve a tervezett projektek beruházói körében. Ezekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferencián, amelyről további részletek itt érhetők el.

A napsütéses időben (bőséges áramkínálat), munkaszüneti napok mellett (minimális ipari áramkereslet) sorozatban három egymást követő napon alakultak ki minimálisan negatív áras órák a másnapi nagykereskedelmi villamosenergia piacon az elmúlt napokban. A legmélyebb negatív áras óra március 31-én kora délután a 13 és 14 óra közötti leszállítási időszakra vonatkozott, amikor mínusz 1,9 euró/MWh volt az ár. Amint a magyar villamosenergia tőzsde (HUPX) termék specifikációja írja: a negatív árat "jogilag szolgáltatás nyújtásként kell értelmezni (átvételi szolgáltatás), és nem az értékesítő fél részéről történő termék szállításként". A gyakorlatban tehát az eladónak fizetnie kell a vevő felé, hogy vegye át a felkínált áramot, ami a napközbeni napsütéses időben a naperőművi termelők számára egyre komolyabb megtérülési kérdéseket vet fel, ráadásul egyre gyakrabban.

oras aramarak magyarorszagon2404

Nemcsak a negatív áras órák vetnek fel ilyen kérdéseket, hanem a nullás, illetve enyhén pozitív árak is. Márpedig amint láthatjuk: március 24-én sorozatban hét egymást követő órában volt kereken nulla euró az órás termék ára a HUPX-en, aztán március 28-án délután 3 és 4 óra között lényegében nulla euróra süllyedt az ár, 31-én sorozatban hat egymást követő órában volt enyhén negatív az ár, április elsején három egymást követő órában volt ugyanerre példa, aztán a tegnap kialakult, mai leszállításra vonatkozó árak körében is találunk két enyhén mínuszos és egy nullás árat.

Azoknak a naperőművi termelőknek, akik mostanában nem vesznek részt a KÁT/METÁR fix átvételi árat garantáló rendszerében, a fenti, súlyos megtérülési kérdéseket felvető helyzet már legalább tavaly tavasz-nyár óta ismert, amióta egyre gyakrabban alakultak ki nullás, vagy kisebb-nagyobb mértékben mínuszos órák a HUPX-en. Így "hiába" alakul ki 30-80 euró/MWh körüli zsinóráramár egy-egy napra (lásd narancssárga vonal), a naperőművek által a délelőtti és délutáni órákban ténylegesen elérhető árak (árbevétel) ennél szisztematikusan és egyre markánsabban lefelé térnek el. Az elmúlt napokban amint láthattuk: szinte nem is tudtak árbevételt termelni a kora délutáni órákban a piacon értékesítő ipari méretű naperőművek.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
romos ház szegénység