Túlteljesítette a célt Magyarország, mélybe szakadt a gázfogyasztás

Weinhardt Attila
Az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki a magyarországi földgázfelhasználás, ami 20%-os zuhanást jelent a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti referenciaidőszakhoz képest, és ezzel sorozatban másodszor is túlteljesítette Magyarország a 15%-os kötelező uniós gázfogyasztás visszafogási célt – derült ki az Energiaügyi Minisztérium kedd reggeli bejelentéséből. A gázfelhasználási tendenciákról és a tudatos energiamenedzsment megoldásokról lesz szó a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

A 15%-os uniós kötelező gázfogyasztás visszafogási szabályrendszert először 2022 augusztusától 2023 március végéig kellett teljesítenie a tagállamoknak (a megelőző 5 évi fogyasztás átlaga, tehát a 2017 és 2022 közötti időszak volt a referencia), akkor az EU átlagában 17,7%-os lett a tényadat, és Magyarország a 20%-os visszafogással a nagyobb túlteljesítők között volt.

Ezután a következő referenciaidőszak 2023. április elejétől 2024. március végéig tartott, ekkor a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti időszak 10,34 milliárd köbméteres átlagos magyarországi gázfogyasztása volt a referencia, és ezt kellett legfeljebb 8,79 milliárd köbméterre szorítania Magyarországnak. A tényadat a tárca közleménye szerint "alig valamivel több mint 8 milliárd köbméter" lett (a tárca által megjelölt kerek 20%-os csökkenés 8,28 milliárd köbméteres fogyasztással jön ki).

Így tehát Magyarország sorozatban másodszor is túlteljesítette az uniós kötelező célt.

A kilátások kapcsán a tárca megjegyezi: "a gazdaság újraindításával ismét fokozódhat a vállalkozások energiaigénye, de az elért megtakarítás nagyobbik hányada jó eséllyel hosszabb távon is megőrizhető." A minapi energiaügyi miniszteri tanácsi megállapodás értelmében az eddig kötelező gázfogyasztás visszafogási rendelkezés 2024 áprilisától ajánlásként él tovább.

Amennyiben nem tavasztól tavaszig, hanem naptári évek szintjén gondolkodunk a magyarországi gázfelhasználásról, akkor a 2021-es 11 milliárd köbméterhez képest 2023-ban már 23 százalékkal kevesebb, mindössze 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott. 

A tárca emlékeztet rá, hogy a kormány számos intézkedéssel ösztönzi a tudatos felhasználást, mint például a lakossági napelemes és energiatárolós pályázat, illetve az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR). Utóbbi kapcsán megjegyzi: a rendszer mostanáig közel 4400 hitelesített intézkedés megvalósítását segítette elő, az így elért összes energiamegtakarítás már meghaladja a 6 petajoule-t.

Az EKR rendszer eredményeiről, a gáz- és áramfogyasztási tendenciákról és az energiafelhasználás optimalizálásáról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF