Előfizetői tartalom

Túlteljesítette az EU a gázspórolási célt, Magyarország komoly fogyókúrán van túl

Túlteljesítette az Európai Unió a saját maga számára kötelezően előírt gázfogyasztás csökkentési célt, és Magyarország még az uniós átlagnál is komolyabb gázpiaci „fogyókúrán” van túl, hiszen legalább 15 éve nem fogyott ilyen kevés gáz nálunk, mint a tél eddigi szakaszában – derült ki az Eurostat januári adatokat is tartalmazó adatbázisából. Mindez amellett, hogy örvendetes, hiszen hozzájárult a téli gázkrízis elmaradásához, egyúttal nem ad okot a hátra dőlésre, mert továbbra is vannak még kihívások az uniós gázpiacon, így a spórolásból nem igazán lehet visszalépni.

Miközben idehaza még csak a tavaly decemberi magyar gázfelhasználási adatok érhetők el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán itt és itt, aközben az Eurostat adatbázisában már az idén januári adatok is felbukkantak, és éppen ezek alapján adott ki közleményt a statisztikai hivatal. Ennek egyik legfőbb üzenete az, hogy

Szépen túlteljesült uniós szinten a kötelező gázfogyasztás csökkentési cél, és ez már a leginkább kritikus, januári, fogyasztási adatok ismeretében is igaz.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 2022 augusztustól idén januárig az összes uniós gázfelhasználás 19,3%-kal maradt el megelőző öt év átlagától (a 2017 augusztustól 2022 januárig tartó időszak kumulált fogyasztásáról van szó), tehát nagyobb volt az elmaradás, mint a tavaly nyári uniós rendeletben megszabott minimum 15%-os célérték. Ezt a rendeletet azért hozta meg kríziskezelő lépésként az EU, hogy az orosz szállítások drasztikus visszafogását egyrészt a fogyasztás kényszerű csökkentésével, másrészt az egyéb irányú uniós import (vezetékes és LNG) felpörgetésével át tudja vészelni.

Miről szól ez az elemzés?

  • Bemutatjuk, hogy az egyes tagállamok hogyan teljesítették eddig az uniós kötelező gázspórolási rendelet célját.
  • Kiszámoltuk, hogy eddig a főbb gázfogyasztók és a régiós országok mennyi gázt spóroltak, köztük külön bemutatjuk a magyar eredményeket.
  • A friss fejlemények alapján felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem lehet hátradőlni, a kényszerű spórolás velünk maradhat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés