Megvenné a Ganz-Mávag a spanyol Talgo vonatgyártót, benyújtották a hivatalos kérelmet

Portfolio
Benyújtotta a hivatalos jóváhagyási kérelmet a magyarországi Ganz-Mávag a spanyol vonatgyártó Talgo részvényvásárlásának jóváhagyására a spanyol kormánynak – derült ki egy csütörtöki hivatalos bejelentésből. Most tehát Pedro Sanchez kormányának kezében van a döntés, hogy létrejöhet-e a felvásárlás a stratégiai eszköznek tartott spanyol vállalatban.

A Reuters és a Bloomberg egybehangzó csütörtök esti tudósítása szerint jóváhagyási kérelmet nyújtott be a spanyol kormányhoz a Ganz-Mávag Europe Zrt. a spanyol Talgo részvényeinek felvásárlására 5 eurós árfolyam mellett. Ez a mai záróárfolyamhoz (4,4 euró) képest 14%-os prémiumot jelentene, illetve 619 millió eurós ügyletről lenne szó. A spanyol tőzsde oldalán a Talgo aloldalán ez a kérelem nem látszik, csak a március 7-i hivatalos felvásárlási ajánlatról szóló értesítés.

Akkor vált ugyanis hivatalossá a hónapok óta rebesgetett felvásárlási terv, de továbbra sem tudni, hogy létrejön. Ennek oka jórészt az, hogy a spanyol kormány küldött már olyan jelet, miszerint nem biztos, hogy megengedi a magyar vevőjelöltnek a tranzakciót. Ezután a Talgo legnagyobb részvényese, a Trilantic (40,5%-os részesedés) azt jelezte, hogy a magyar helyett inkább más vevőt keresne - jegyezte meg a Bloomberg.

A magyar cég tulajdonosa a Mol magántőkealapja, kisebbségi tulajdonosa pedig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.

A Talgo a minap közzétett tavalyi tőzsdei jelentésében azt jelezte: 652 millió euróra, rekord szintre nőtt az árbevétele, 55%-kal 76,5 millió euróra ugrott az EBITDA-ja, és szintén rekordméretűre, 4,2 milliárd euróra hízott a rendelésállománya.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF