Megszólalt a gazdasági vészriadó, bejelzett a mutató, ami nem téved

Portfolio
Elemzők recessziós aggodalmakat fogalmaztak fel az Egyesült Államok gazdaságát illetően, olyan aggasztó mutatókra hivatkozva, mint az ECRI vezető gazdasági indexének csökkenése, amely történelmileg megbízható előrejelző. Ez a figyelmeztetés egybeesik a lassuló GDP-bővülést mutató idei makroadatokkal és az amerikai Coincidens Index stagnáló mutatóinak jelzetésével, továbbá a gyengülő munkaerő-felvételi számok is erre utalnak.

Lakshman Achuthan közgazdász, az Economic Cycle Research Institute (ECRI) társalapítója figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok gazdaságára vonatkozóan, olyan mutatókra hivatkozva, amelyek hagyományosan recessziót jeleznek. A Rosenberg Research webcastjában Achuthan kiemelte az ECRI vezető gazdasági indexének zuhanását, amely történelmileg megbízható előrejelzője a gazdasági visszaeséseknek. Míg az index közelmúltbeli esése önmagában nem garantálja a recessziót, Achuthan hangsúlyozta ennek összefüggését a gazdasági sokkhatásokkal szembeni érzékenységgel – írja a Business Insider.

Ez a figyelmeztetés egybeesik az Egyesült Államok gazdasági lassúságának egyéb jeleivel. Az Atlanta Fed előrejelzése szerint a GDP növekedése az első negyedévben várhatóan jelentősen lassul, a különböző növekedési mutatókat mérő US Coincidents Index pedig stagnált az elmúlt két évben. Ezen túlmenően, bár a munkahelyek növekedése összességében erőteljesnek tűnik, vannak olyan aggasztó tendenciák, mint a munkanélküliségi ráta folyamatos növekedése és a munkaerő-felvételi számok romlása, különösen a nem diszkrecionális ágazatokban, például az oktatás és az egészségügy területén.

Achuthan szerint ezek a figyelmeztető jelzések a gazdaság kényes egyensúlyát tükrözik, a ciklikus gyengeség potenciálisan felülmúlja az olyan külső támogatásokat, mint a költségvetési ösztönző kiadások.

Más közgazdászok, köztük David Rosenberg is hangot adtak a közelgő visszaeséssel kapcsolatos aggodalmaknak, különös tekintettel a tartós inflációra és a Federal Reserve óvatos kamatpolitikájára. Rosenberg úgy véli, hogy a recesszió valószínűsége nagyobb, mint a gazdasági bővülésé, és az év vége előtt jelentős számú munkahely szűnhet meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF