Telt házzal jön a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Portfolio
Kialakult a végleges szakmai program a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciáján, amely iránt óriási az érdeklődés, és telt házat hirdetünk. Jelentkezzen a várólistánkra itt! Az eseményen az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságának egyik rangos szakértője, és a magyar Energiaügyi Minisztérium államtitkára is előad.

Amint a Portfolio ősszel elsőként megírta: Magyarországon volt messze a legmagasabb a villamos energia ára az Európai Unióban a közepes és nagyvállalati fogyasztók körében 2023 első felében, és a gázáraknál is kirívó volt a helyzet több fogyasztói sávban. Mindez jelentős költségoldali versenyképességi hátrányt okozott sok cégnek, és bár azóta a gáz- és áramárak jócskán mérséklődtek a nagykereskedelmi piacon, de

még mindig magas árszintekről beszélhetünk a hosszú távú átlaghoz képest, ami sok kérdést felvet.

Emiatt tavaly áprilisi nagy sikerű Vállalati Energiabeszerzés konferenciánk után továbbra is indokolt körbejárni a vállalatok áram- és gázbeszerzési lehetőségeit, a mostanában jellemző szerződéses kereteket, azok potenciális kockázatait, továbbá az energiaárak várható alakulását és a fedezési stratégiákat, felkészülve a következő gáz- és áramévre. Ezekről is szó lesz a program első szekciójában.

Az első szekció címének ezt adtuk: "Energiaár kilátások, energiabeszerzési és energiakereskedelmi tendenciák a turbulens időszak után – Vissza a nyugodt hétköznapokba?", és négy előadás, illetve egy panelbeszélgetés keretében járjuk körbe a témát. Az egyik nyitó előadónk Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára lesz, a másik pedig Dr. Yolanda Garcia Mezquita, az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságának szakértője, az Energy Platform Akciócsoport vezetője lesz, aki online élő bejelentkezés formájában vázolja az EU energiaválságot kezelő lépéseit és a hosszabb távú energiapiaci kilátásokat. Harmadik előadónk Orbán Gábor, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója lesz, aki a villamosenergia-nagykereskedelmi piaci trendekről és a mögöttes folyamatokról beszél. Utána az Oppenheim Ügyvédi Iroda két neves szakértője, Dr. Hanis Dávid, illetve Dr. Légrádi Gergely partnerek az energia szektor szerződéseinek legújabb tanulságairól, válaszairól, illetve a piaci és a jogszabályi környezet változásairól tartanak előadást.

Őket egy panelbeszélgetés követi, amelyet Pletser Tamás CFA, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipar elemzője vezet, és amelyben energiapiaci szakértők, kereskedők, és egy nagyobb ipari felhasználó beszélik át az energiabeszerzési szerződések tapasztalatait, és az új gáz- és áramévre való felkészülés hatékony lépéseit. A beszélgetésben részt vesz Hiezl Gábor, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. vezérigazgatója, Hornyák Péter, az Axpo Energy Romania S.A Magyarországi Fióktelepe senior Originatora, Nagy-Bege Zoltán, a CIGA ENERGY SA Energia Piac Osztályának igazgatója, a román Energiahivatal volt alelnöke, Németh Gábor, a ZOLTEK Zrt. vezérigazgató helyettese, illetve Pohankovics Ágnes, a Solar Markt Group értékesítési vezetője..

A második szekció a tudatos energiamenedzsment szempontjából a kiinduló helyzettel és a megoldási irányokkal foglalkozik. Így tehát egyrészt azzal, hogy tudják-e egyáltalán a vállalkozások: mire mennyi energiaköltségük megy, ami a mérés, az adatok és az okos, innovatív és digitalizációs megoldások, rendszerszintű felmérés és tervezés fontosságára irányítja rá a figyelmet. Emellett azzal is foglalkozunk, hogy hogyan (tervezés) és milyen megoldási irányok mentén tudják mérsékelni az energiafelhasználásukat (végrehajtás) a vállalkozások. Végig kell tehát gondolniuk, hogy milyen jövőbeli energiafelhasználási pályát terveznek, az milyen költségcsökkentési lehetőségekkel jár, és ezt a tervezett energiafogyasztási profilt hogyan, milyen irányokból tudják fedezni.

Ezeket a kérdéseket járja körbe a második szekciónk, amelynek ezt a címet adtuk: "Az energiafelhasználás mérése és a csökkentésének irányai - Optimalizálás, rugalmasság, digitalizáció, okos megoldások". A szekció nyitó elődását Tihanyi Gábor, az E.ON Energiamegoldások Kft. zöld energia megoldások szakterületvezetője tartja, majd Németh Gábor, a Schneider Electric szolgáltatási igazgatója következik, őket két vállalati esettanulmány követi a minél több kézzelfogható javaslat bemutatása érdekében. Elsőként Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. ügyvezetője mutat be egy esettanulmányt az optimalizált energiatermelésről és felhasználásról, majd Boros Robin, a Magyar Telekom Nyrt. PKI és IT biztonsági specialistája az ESG megoldások és az energiaoptimalizáció tapasztaltairól beszél saját vállalata esetén.

A harmadik szekcióban azt a kérdést járjuk körbe, hogy az a vállalkozás, amely már tudja a saját energiafelhasználását tudatosan mérni és az okos megoldásokkal, optimalizációval, kisebb energiahatékonysági átalakításokkal már mindent megtett a csökkentés érdekében, az mit tehet még? Melyek a nehezebben elérhető "gyümölcsök", a nagyobb energiamegtakarítással járó átfogó beruházások? Azt is körbejárjuk, hogy hogyan érdemes ezeket a projekteket megtervezni és végrehajtani, illetve az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) előnyeit hogyan lehet kihasználni anyagi értelemben is. Ezek miatt adtuk harmadik szekciónknak ezt a címet: "Energiahatékonysági beruházások a tudatos energiamenedzsment szolgálatában – A könnyebbtől a nehezebben elérhető gyümölcsökig vezető út".

A szekció nyitóelőadását Vedres Péter István, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fenntartható Fejlődés Főosztály főosztályvezetője tartja arról, hogy milyen energiamegtakarítási lehetőségek vannak az EKR rendszerben. Őt követi Kádár Márton, a HUPX/CEEGEX értékesítési vezetője, aki az EKR-beli új tőzsdei kvótaértékesítés, illetve a GO piaci lehetőségekről beszél. A vállalati esettanulmányok sorát Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója folytatja, aki a karbonsemleges működés felé vezető útról beszél saját vállalatának tapasztalatai alapján.

A fentieket egy olyan panelbeszélgetés követi, amelyben az energiahatékonyság útjait, az energetikai audit kérdését, az új ESG-törvény célkitűzéseit, illetve az energetikai beruházások gyakorlati szempontokat járjuk körbe a vállalatok tervezés feladatai körében. A beszélgetést Weinhardt Attila, a Portfolio Csoport vezető elemzője vezeti, és részt vesz benne Csordás Zoltán, az AUTENT Solutions Kft. ügyvezető tulajdonosa, Flaisz Ágoston, a Planet Energy Kft. ügyvezetője, Kovács Gábor, a Forest-Vill Kft. stratégiai igazgatója, ifj. Lakics László, a  Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója, és Pulger Veronika, környezetmérnök, minőségügyi mérnök, az Energiaügyi Minisztérium Fenntarthatósági és Körforgásos Technológiai Főosztályának illetékese is.

A negyedik szekcióban a vállalatok zöldítési törekvéseit, hangsúlyosan a megújuló energiafelhasználásban rejlő lehetőségeket és a csatlakozási, illetve a rendszerhasználati kihívásokat járjuk körbe, rámutatva az energiaközösségekben rejlő lehetőségekre, illetve a végig gondolandó feladatokra, megtérülési kérdésekre. Számos kérdés felmerül ugyanis a saját célú zöld áramtermelés megvalósítása, illetve a gyorsan növekvő naperőművi kapacitások terén, így például az, hogy hogyan összehangolni az időjárásfüggő megújulók ingadozó termelését és az áramfelhasználási szükségletet. Emellett új lehetőségek is megnyíltak például a nagyobb ipari szereplők számára a mérőn túli világ jogszabályi változtatásaival, és a tárolótelepítési pályázattal. Mindezek miatt a negyedik szekciónk címének ezt adtuk: "Zöldítési törekvések, saját energiatermelés megújulókkal – Lehetőségek és kihívások".

A szekció nyitóelőadását Luczay Péter, az Alteo termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese tartja, majd Fehér Róbert, a 8G Energy Zrt. vezérigazgatója következik, aki a zöld áramtermelés és fogyasztás összhangjának megteremtéséről és elosztási kérdésekről beszél.

A konferencia záró programjaként a panelbeszélgetés a megújuló energiatermelés lehetőségeit, korlátait, az energiaközösségek felértékelődő szerepét járja körbe. A beszélgetést Dr. Novák Csaba, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke vezeti, és részt vesz benne Balástyai Márk, a Futureal Energy vezérigazgatója, Ercsey Tamás, az energo hungary Kft. üzletfejlesztési és sales vezetője, illetve a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) elnöke, Dr. Nagy Zoltán, az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) elnöke, és Szabó Gábor, a Schneider Electric Renewable Energy and Carbon Advisory Senior Consultant szakértője.

Az április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című rendezvényünk részletei itt érhetők el, az egésznapos szakmai programot itt találja, az eseményre a várólistára itt tud jelentkezni.

Címlapkép forrása: Getty Images

Népszerű

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Egyetlen kis gáton múlhat fél Nyugat-Európa áramellátása, de Svájc nem hajlandó engedni

Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen

Van egy módszer, ami visszafordíthatná a globális felmelegedést, de sokan félnek tőle

Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat

Friss hírek

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék, új rekordot ért el a Nasdaq

Sejtelmes választ adott a világ egyik legnagyobb bankjának vezetője, hogy mi lesz a jövőben

Nagyobb veszélyben van „a Föld tüdeje”, mint korábban bárki gondolta volna

Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Lejárt Zelenszkij mandátuma, mégis beláthatatlan ideig maradhat még ukrán elnök

Zelenszkij szerint nem fognak harcolni NATO-katonák Ukrajnában, ennek pedig egyetlen oka van

Kiderült, hogy mi vezetett a világ egyik legrettegettebb vezetőjének halálához

Ismét visszatér a koronavírus hullámhatása – Egymillió autós készülhet a hosszú sorban állásra

Véget ért a nagy menetelés, rég nem látott bajban a német szélsőjobb – Ők lehetnek az AfD utolsó reménysugara?

Egyedül rontott neki az ukrán állásoknak egy hírhedtté vált orosz „teknőstank”, de nem sült el jól az akció

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF