Nagy bejelentéseket tett Nagy Márton
Gazdaság

Nagy bejelentéseket tett Nagy Márton

Portfolio
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mutatta be a friss versenyképességi stratégiát ma délelőtt. Kiemelte, hogy 2030-ra az EU-átlag 90%-át szeretnénk elérni a GDP-ben. Ehhez a magyar gazdaság dualitását kell csökkenteni, ugyanis a külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok. Hangsúlyozta, a hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba, nemzeti bajnokokat kell kinevelni, miközben még több exportképes kisvállalat kell. Fontos cél a kifektetés ösztönzése. Ennek mentén alkották meg a versenyképességi stratégiát.
Megosztás

Összegzés

  • Nagy Márton kiemelte, hogy a külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok, ezt csökkenteni kell.
  • A hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba.
  • Nemzeti bajnokokat kell kinevelni, most több mint 20 van, de 40 szükséges.
  • Még több exportképes kisvállalat kell. 20 ezerre növelné a számukat a kormány.
  • Kifektetés ösztönzése is fontos.
  • Fábián Gergely kiemelte, hogy a versenyképességi stratégia megalkotásakor megkérdezték a vállalatokat.
  • 1243 piaci szereplő véleményén alapszik a stratégia.
Megosztás

Új stratégia

Nagy Ádám helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2016-os Irinyi terv után alakított ki a kormány egy új versenyképességi stratégiát, aminek az alapja egy iparstratégia.

Megosztás

Kiemelt iparágak

Fábián Gergely szerint a vállalatok véleménye szerint az államnak figyelnie kell az elegendő, megfizethető zöldenergia előállítására, a megfelelő mennyiségű képzett munkaerőre, illetve az infrastruktúrára, a fejlett logisztikai beruházásokra. A hat kiemelt iparág a következő: a járműipar, az élelmiszeripar, az IKT-technológia, a vegyi, acél és műanyagipar, az egészségipar, illetve a kreatív ipar.

Megosztás

A vállalatok véleményére fókuszáltak

Fábián Gergely államtitkár kiemelte, hogy a versenyképességi stratégia megalkotásakor megkérdezték a vállalatokat. A cél az volt, hogy a vállalatok problémáira fókuszáljanak. Hozzátette: 1243 piaci szereplő véleményén alapszik a stratégia.

Megosztás

A program céljai

  • A cél az, hogy megerősítsük a hazai cégeket. Tier 1 és Tier 2 beszállítóvá kell, hogy váljanak, 50%-ra kell emelni az arányukat.
  • Legyen 40 nemzeti bajnok. Most 24 van.
  • 20 000 exportképes vállalat kell, most 15 ezer van.
  • A negatív profitegyenleget, ami most 6 milliárd euró, meg kellene szüntetni - zárta szavait Nagy Márton.
Megosztás

Profitegyeleg

Magyarországon 4-5%-os GDP-arányosan a negatív profitegyenleg. Egyrészt, sokkal kevesebb magyar cég van külföldön, mint ahány külföldi cég itthon. Ráadásul a külföldi cégek nagyobb profitrátával dolgoznak nálunk, mint a magyar cégek külföldön. A külföldi cégek jellemzően 10%-os profitrátával dolgoznak hazánkban, ami kiemelkedőnek számít. A profitegyenlegünk "kiemelkedően rossz" az Európai Unión belül. Csak Csehországban és Lengyelországban rosszabb, mint nálunk - mutatott rá.

Megosztás

Unikornisok

Az 1000 leggyorsabban növekvő európai vállalat között vannak magyar cégek is, mondta Nagy Márton. Ezen a héten fogadni fogom őket, és beszélek velük, hogyan érték el ezt a sikert. Ők azok az unikornisok, akik exportpiacokon és a szolgáltatószektorban tevékenykednek.

Megosztás

Termelékenység

A mikro és a nagyvállalat között 3-szoros, a kkv és a nagyvállalat között 2-szeres a termelékenyégi különbség - fejtette ki Nagy Márton.

Megosztás

Beszállítói kör

Több évig tart egy-egy magyar cégnek, hogy beszállítójává váljon a multiknak. A külföldi cégek hozzák magukkal a beszállítóikat, miért kockáztatnának a magyar cégekkel? - tette fel a kérdést. Összességében nehéz beszállítóvá válni, stabil termelés és kapacitás kell, ezen dolgozik a kormány. Vannak beszállítói programjaink, és gondolkodunk védelmiipari beszállítói programon is, hangsúlyozta.

Megosztás

Hogyan oldható a gazdasági dualitás?

  • A hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba.
  • Nemzeti bajnokokat kell kinevelni. Most több mint 20 nemzeti bajnokot lehet említeni. Olyan cégek ezek, amelyek egy-egy piac vezetői, képesek kifektetésre. A nemzeti bajnokok szerepe, hogy konszolidálják a piacot, megerősítsék a gazdaságot.
  • Még több exportképes kisvállalat kell. Most 15 ezer exportáló kkv van, de többre van szükség.
  • Kifektetés ösztönzése. A profitegyenleg negatív, mert a külföldi cégek itt több profitot termelnek, mint amennyit a magyar cégek külföldön. Ezt a negatív egyenleget csökkenteni szükséges.
Megosztás

Beruházási ráta

Nagy Márton szerint a vállalati beruházások arányának 15% felett kell lennie, és közelíteni kell a 20%-hoz. Kiemelte, hogy így biztosítható a 25% feletti beruházási ráta.

Megosztás

Szektorspecifikus kérdések

Kiemelte, hogy vannak olyan szektorok, ahol nő, míg máshol csökken a hazai vállalatok aránya. A kereskedelemben például emelkedik a külföldi vállalatok árbevételének aránya. Az élelmiszeriparban és a bankszektorban viszont tudunk velük versenyezni, ott nő a hazaiak aránya. Fel tudtuk venni a versenyt ezekben a szektorokban - tette hozzá. A járműiparban nem akarunk versenyezni, olyan technológiai előnyük van, hogy nem akarunk versenyezni, de más szektorokban viszont tud nőni a hazai cégek részesedése.

Megosztás

Duális gazdaság

Kiemelte, hogy erős az FDI-beáramlás, de tovább kell növelni az FDI-állományt. A gazdaságunk fele a külföldi, másik fele magyar tulajdonban van. Ez nem is fog változni egy ideig - vélekedett.

A külföldi cégeket az energiaválság sokkal kevésbé rángatta meg, mint a magyarokat. A magyar cégeket az infláció is sokkal jobban megütötte - hangsúlyozta.

Meg kell találni az együttműködést a magyar cégek és a külföldiek között. Egy hidat kell építeni közöttük - vélekedett.

A külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok. Magyarországon sokkal hatékonyabbak a külföldi cégek uniós összevetésben. 2010-ben még 3,5-ször hatékonyabbak voltak, tehát egy csökkenő trendről beszélünk.

Megosztás

Versenyképességi stratégia

A magyar gazdaságban van egy igény arra, hogy konvergáljon, 2030-ra az EU-átlag 90%-át szeretnénk elérni a GDP-ben, mondta Nagy Márton. A gazdaságunk szerkezete beruházásdomináns és exportvezérelt. A beruházási rátában 30%-os szint elérése szükséges, tette hozzá.

Megosztás

Pillanatokon belül nagy bejelentéseket tesz Nagy Márton

A Versenyképességi Stratégia Konferenciára című rendezvényen szólal meg a nemzetgazdasági miniszter, délelőtt 9 órakor. Előadásának címe szerint bemutatja Magyarország versenyképességi startégiáját.

Korábban már beszélt a program néhány eleméről:

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Portfolio

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bilincs stock