A Fed jegybankára már riogat: lehet, hogy csak egy kamatcsökkentés lesz idén

Portfolio
Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke továbbra is egy kamatcsökkentésre számít 2024-ben, de nem zárja ki a kettő vagy a nulla kamatcsökkentés lehetőségét sem, az amerikai gazdaság és az infláció irányától függően – írja a Yahoo Finance.

Ezen a ponton úgy gondolom, hogy egy. De ahogy telnek a hónapok, lehet, hogy kettőre, vagy lehet, hogy nullára csökken a kamatvágások száma, és majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok

- mondta Bostic, a Fed kamatmeghatározó bizottságának szavazati joggal rendelkező tagja kedden a Yahoo Finance-nek adott interjújában.

Ha a gazdaság továbbra is gyorsul, Bostic szerint nem tudja kizárni annak lehetőségét, hogy a kamatcsökkentésnek még távolabbra is kell kerülnie.

Ám ha az infláció 2023 második feléhez hasonlóan csökkenni kezd, vagy ha jelentős lassulás jelentkezik a munkaerőpiacon, akkor - mint mondta – hamarabb támogathatja a kamatcsökkentést. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy idén egynél több kamatcsökkentés is lehetséges, azt mondta, hogy "lehetséges".

Bostic új megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a befektetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a forró gazdasági adatok és a Fed egyes tisztviselőinek vegyes kommentárjai miatt a központi bank visszafoghatja az idei kamatcsökkentések számát.

A kereskedők számára most egy vagy két kamatcsökkentés 2024-ben valószínűbbnek tűnik, mint a Fed tisztviselői által a legutóbbi, márciusi ülésükön becsült átlagos három. A kereskedők csökkentették a júniusi első kamatcsökkentés esélyét, amely most nagyjából 58%-on áll, és a kedd reggeli kereskedésben 49% volt.

Aggodalmaik az erős pénteki munkaügyi jelentést követik, amely azt mutatta, hogy az amerikai gazdaság a vártnál több munkahelyet teremtett márciusban, miközben a munkanélküliségi ráta csökkent, és a bérnövekedés stabil maradt, ami a munkaerőpiacot szilárdabb alapokra helyezte, mint azt sok közgazdász előre jelezte.

Más Fed-tisztviselők is csökkentették a monetáris politika enyhítésére vonatkozó reményeket.

"Úgy vélem, túl korai még a kamatcsökkentésre gondolni" - mondta Lorie Logan, a dallasi Fed elnöke egy pénteki beszédében. "Több bizonytalanságot kell majd feloldani azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdasági pályán haladunk".

Michelle Bowman szintén aggodalmának adott hangot pénteken, sőt azt mondta, hogy a Fed-nek egy jövőbeli ülésen kamatemelésre lehet szüksége, ha az infláció terén elért haladás megtorpan vagy megfordul. Alapvető kilátása azonban az, hogy a Fed még idén csökkenteni fogja a kamatokat.

Néhány Fed-tisztviselő a múlt héten biztosítékot nyújtott arra, hogy a kilátások nem változtak, köztük Jerome Powell elnök is. A Fed elnöke szerdai beszédében megismételte azt a kijelentését, hogy a jegybank tisztviselői arra számítanak, hogy valamikor idén csökkenteni fogják a kamatokat. Egy héten belül másodszor is hangsúlyozta, hogy a gazdasági kép az év eleji néhány, a vártnál forróbb inflációs adat ellenére nagyjából változatlan.

További bizonyosságot adtak Loretta Mester, a Cleveland Fed elnöke és Mary Daly, a San Francisco Fed elnöke, akik kitartottak a 2024-re vonatkozó három kamatcsökkentési előrejelzés mellett - ami a Chicagói Fed elnökének, Austan Goolsbee-nek egy másik, nemrégiben tett becslését tükrözi.

Ma érkeznek a márciusi inflációs adatok, amelyek meghatározóak lesznek a monetáris politika kilátásai szempontjából.

A közgazdászok várakozásai szerint a fogyasztói magárindex, amely nem tartalmazza a volatilis élelmiszer- és energiaárakat, 3,7% lesz a hónapban, szemben a februári 3,8%-kal és a januári és decemberi 3,9%-kal.

Bostic szerint ha ez a szám megfelel a várakozásoknak, az "örvendetes fejlemény" lenne.

Ez azt sugallná, hogy az infláció továbbra is közelebb kerül a célunkhoz

- mondta Bostic. A döntésghozó elmondta, hogy a kilátás mindig is az volt, hogy az idei évben az infláció pályáján némi döcögést fogunk látni.

Bostic szerint azonban a Fednek továbbra is figyelnie kell, hogy ez a tendencia folytatódik-e, tekintettel az év első néhány hónapjának adataira, amelyek arra utalnak, hogy az infláció csökkenése megtorpanhat. Konkrétan az inflációs kosár összetevőinek széles körű csökkenését kell keresni, nemcsak a felső sorszámot.

Bostic szerint az áremelkedések eloszlása most túl sok olyan területet mutat, amely jóval az 5%-os szint felett van, mint ami normális időkben jellemzően tapasztalható.

"Tényleg azt szeretném, ha ezeknek az intézkedéseknek az összessége azt mondaná, hogy visszatérünk egy olyan normalizált szintre, ahol a 2%-os infláció valószínűleg nagyon gyorsan bekövetkezik".

Bostic elmondta, hogy lehetségesnek tartja, hogy a gazdasági növekedési kilátásokat idén ismét feljavítják, tekintettel arra, hogy az amerikai gazdaság "hihetetlenül rugalmas". De azt mondta, hogy az alapkilátásai szerint a gazdaság idén lassulni fog, bár közel sem annyira, mint amennyire az év elején várták.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF