Itt az arculcsapás: a vártnál magasabb az amerikai infláció, tépik a dollárt

Portfolio
A vártnál magasabb volt márciusban az amerikai infláció, és a maginfláció sem csökkent. Az adat kellemetlen meglepetést okozott, és fokozhatja az aggodalmakat, hogy a Fed júniusban nem tudja megkezdeni a kamatcsökkentést. Ez látszik azon, hogy a dollár az adatközlés után erősödni kezdett.

Igazi arculcsapásként értelmezhető a most közölt március inflációs adat. Éves bázison az árak 3,5%-kal nőttek, ami jócskán meghaladja a februári 3,2%-os áremelkedést. A megugró infláció önmagában nem meglepetés, az elemzők számítottak rá, a mértéke viszont mindenképp aggasztó: a konszenzus 3,4% volt.

A maginfláció (amely nem veszi figyelembe az energia és az élelmiszerek árváltozását) is a várt felett alakult. Az elemzők azt várták, hogy a februári 3,8% után az éves áremelkedés 3,7% lesz márciusban, ehhez képest az éves maginfláció 3,8%-on stagnált.

Az áremelkedés mértéke havi szinten is a várt felett alakult. Februárról márciusra 0,4%-kal drágult az élet, ami azt jelenti, hogy az árdinamika erőteljesebb, mint amit a Fed kívánatosnak tart (nagyjából 0,2%-os havi infláció lenne összhangban a Fed céljával, tavaly már volt olyan időszak, amikor ezt tartósan sikerült elérni). Az elemzők azt várták, hogy a havi áremelkedés 0,3%-ra lassul.

Éves szinten az éttermi szolgáltatások 4,2%-kal drágultak, ezen kívül a szolgáltatások áremelkedése haladta meg jelentős mértékben a célt: 5,4%-kal drágultak a szolgáltatások. Utóbbi különösen aggasztó, ugyanis az infláció keresleti aspektusának erejére utal. Az élelmiszerek 2,2%-kal, az energia 2,1%-kal drágult éves szinten. A tartós fogyasztási cikkek 3,8%-kal lettek drágábbak éves bázison.

Ijesztően alakul az infláció

A piacokon a legizgalmasabb kérdés most az, hogy az amerikai jegybank mikor kezdheti meg a kamatcsökkentéseket, és mennyi csökkentést hajthat végre idén. A legkevésbé sem egyértelmű a kép ezzel kapcsolatban, a Fed-döntéshozók nyilatkozatai is eltérőek: van, aki szerint továbbra is a 3 kamatvágás a reális, mások szerint akár kamatemelés is jöhet. Értelemszerűen ilyen környezetben meghatározó fontossága van a beérkező adatoknak,

márpedig a most közölt inflációs adat semmi jót nem ígér.

A befektetők eddig is billegtek, hogy júniusra kamatvágást árazzanak-e, a mai közlés miatt könnyen lehet, hogy a kamatok szinten tartását árazók kerülnek többségbe. Ez lefordulást hozhat a piacokon, a dollár azonnali erősödése már egy ilyen aggasztó jel. A dollár erősödése a forintnak sem tesz jót.

Nem a mai közlés az egyetlen, ami abba az irányba mutat, hogy a Fednek óvatosnak kell lennie a kamatcsökkentésekkel: az infláció már az év első két hónapjában is a várt felett alakult, ráadásul márciusban a munkaerőpiac is erősebb volt a vártnál. Nemcsak a foglalkoztatottak létszáma haladta meg a várakozásokat, de a munkanélküliségi ráta is csökkent, ez pedig az előző hónapokban nem volt jellemző.

Bizonytalanabbak lettek a kilátások

A Fed célja, hogy az infláció visszatérjen a 2%-hoz, és hogy ezt elérje, 2022 márciusa óta emeli az irányadó kamatot. A jegybank kommunikációja szerint a kamatszint 5,25-5,5%-on tetőzik, a következő lépés már a kamatcsökkentés lehet. A Fed szerint ehhez arra van szükség, hogy biztosak legyenek benne: az infláció biztosan visszatér a 2%-os célhoz. Az biztos, hogy a mai közlés ezt a bizonyosságot nem adja meg nekik.

Jerome Powell az előző hetekben meglepően héja volt: azt kommunikálta, hogy a vártnál magasabb munkaerőpiaci adatok nem fontosak, az amerikai gazdaság kínálati tényezők miatt erősödik, azaz a foglalkoztatottság növekedése nem fokozza az inflációs kockázatokat. Ugyanezt mondta a vártnál magasabb inflációra is: az nem befolyásolja a Fed kilátásait.

Csakhogy ekkor még növekvő trendben volt a munkanélküliség.

Egyre többen aggódtak, hogy a munkanélküliség növekedése megközelítette az úgynevezett Sahm-törvényt. Ez kimondja, hogy amennyiben a munkanélküliség 0,5%-ponttal emelkedik a 12 havi mélyponthoz képest, akkor recesszió következik be – ettől márciusban csak hajszálra volt a munkanélküliségi mutató. Sokan ezzel magyarázzák, hogy a Fed lazán kommunikál, ugyanis el akarja kerülni a recessziót, és ehhez akár az infláció vártnál lassabb csökkenését is bevállalja.

Hogy így lesz-e, pontosabban a mai közlés változtat-e valamit a Fed álláspontján, azt a következő hetekben megtudjuk. A piac mindenesetre most jelentősnek tartja a márciusi inflációs adat hatásait, ám még korai lenne megmondani, hogy piaci fordulatról beszélünk-e. Mindenesetre az adatok összessége semmi jót nem mutat az amerikai infláció kilátásairól.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF