A Fed jegybankára már riogat: lehet, hogy csak egy kamatcsökkentés lesz idén
Gazdaság

A Fed jegybankára már riogat: lehet, hogy csak egy kamatcsökkentés lesz idén

Portfolio
Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke továbbra is egy kamatcsökkentésre számít 2024-ben, de nem zárja ki a kettő vagy a nulla kamatcsökkentés lehetőségét sem, az amerikai gazdaság és az infláció irányától függően – írja a Yahoo Finance.

Ezen a ponton úgy gondolom, hogy egy. De ahogy telnek a hónapok, lehet, hogy kettőre, vagy lehet, hogy nullára csökken a kamatvágások száma, és majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok

- mondta Bostic, a Fed kamatmeghatározó bizottságának szavazati joggal rendelkező tagja kedden a Yahoo Finance-nek adott interjújában.

Ha a gazdaság továbbra is gyorsul, Bostic szerint nem tudja kizárni annak lehetőségét, hogy a kamatcsökkentésnek még távolabbra is kell kerülnie.

Ám ha az infláció 2023 második feléhez hasonlóan csökkenni kezd, vagy ha jelentős lassulás jelentkezik a munkaerőpiacon, akkor - mint mondta – hamarabb támogathatja a kamatcsökkentést. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy idén egynél több kamatcsökkentés is lehetséges, azt mondta, hogy "lehetséges".

Bostic új megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a befektetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a forró gazdasági adatok és a Fed egyes tisztviselőinek vegyes kommentárjai miatt a központi bank visszafoghatja az idei kamatcsökkentések számát.

A kereskedők számára most egy vagy két kamatcsökkentés 2024-ben valószínűbbnek tűnik, mint a Fed tisztviselői által a legutóbbi, márciusi ülésükön becsült átlagos három. A kereskedők csökkentették a júniusi első kamatcsökkentés esélyét, amely most nagyjából 58%-on áll, és a kedd reggeli kereskedésben 49% volt.

Aggodalmaik az erős pénteki munkaügyi jelentést követik, amely azt mutatta, hogy az amerikai gazdaság a vártnál több munkahelyet teremtett márciusban, miközben a munkanélküliségi ráta csökkent, és a bérnövekedés stabil maradt, ami a munkaerőpiacot szilárdabb alapokra helyezte, mint azt sok közgazdász előre jelezte.

Más Fed-tisztviselők is csökkentették a monetáris politika enyhítésére vonatkozó reményeket.

"Úgy vélem, túl korai még a kamatcsökkentésre gondolni" - mondta Lorie Logan, a dallasi Fed elnöke egy pénteki beszédében. "Több bizonytalanságot kell majd feloldani azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdasági pályán haladunk".

Michelle Bowman szintén aggodalmának adott hangot pénteken, sőt azt mondta, hogy a Fed-nek egy jövőbeli ülésen kamatemelésre lehet szüksége, ha az infláció terén elért haladás megtorpan vagy megfordul. Alapvető kilátása azonban az, hogy a Fed még idén csökkenteni fogja a kamatokat.

Néhány Fed-tisztviselő a múlt héten biztosítékot nyújtott arra, hogy a kilátások nem változtak, köztük Jerome Powell elnök is. A Fed elnöke szerdai beszédében megismételte azt a kijelentését, hogy a jegybank tisztviselői arra számítanak, hogy valamikor idén csökkenteni fogják a kamatokat. Egy héten belül másodszor is hangsúlyozta, hogy a gazdasági kép az év eleji néhány, a vártnál forróbb inflációs adat ellenére nagyjából változatlan.

További bizonyosságot adtak Loretta Mester, a Cleveland Fed elnöke és Mary Daly, a San Francisco Fed elnöke, akik kitartottak a 2024-re vonatkozó három kamatcsökkentési előrejelzés mellett - ami a Chicagói Fed elnökének, Austan Goolsbee-nek egy másik, nemrégiben tett becslését tükrözi.

Ma érkeznek a márciusi inflációs adatok, amelyek meghatározóak lesznek a monetáris politika kilátásai szempontjából.

A közgazdászok várakozásai szerint a fogyasztói magárindex, amely nem tartalmazza a volatilis élelmiszer- és energiaárakat, 3,7% lesz a hónapban, szemben a februári 3,8%-kal és a januári és decemberi 3,9%-kal.

Bostic szerint ha ez a szám megfelel a várakozásoknak, az "örvendetes fejlemény" lenne.

Ez azt sugallná, hogy az infláció továbbra is közelebb kerül a célunkhoz

- mondta Bostic. A döntésghozó elmondta, hogy a kilátás mindig is az volt, hogy az idei évben az infláció pályáján némi döcögést fogunk látni.

Bostic szerint azonban a Fednek továbbra is figyelnie kell, hogy ez a tendencia folytatódik-e, tekintettel az év első néhány hónapjának adataira, amelyek arra utalnak, hogy az infláció csökkenése megtorpanhat. Konkrétan az inflációs kosár összetevőinek széles körű csökkenését kell keresni, nemcsak a felső sorszámot.

Bostic szerint az áremelkedések eloszlása most túl sok olyan területet mutat, amely jóval az 5%-os szint felett van, mint ami normális időkben jellemzően tapasztalható.

"Tényleg azt szeretném, ha ezeknek az intézkedéseknek az összessége azt mondaná, hogy visszatérünk egy olyan normalizált szintre, ahol a 2%-os infláció valószínűleg nagyon gyorsan bekövetkezik".

Bostic elmondta, hogy lehetségesnek tartja, hogy a gazdasági növekedési kilátásokat idén ismét feljavítják, tekintettel arra, hogy az amerikai gazdaság "hihetetlenül rugalmas". De azt mondta, hogy az alapkilátásai szerint a gazdaság idén lassulni fog, bár közel sem annyira, mint amennyire az év elején várták.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
talgo vonat