Jerome Powell kitart a kamatcsökkentés mellett, és Trump kritikáira is reagált
Gazdaság

Jerome Powell kitart a kamatcsökkentés mellett, és Trump kritikáira is reagált

Portfolio
Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán megismételte azon meggyőződését, hogy az infláció rögös úton fog elérni a 2%-os szintre, és hogy a központi bank tisztviselői arra számítanak, hogy idén valamikor csökkenteni fogják a kamatlábakat.

Powell ismét megerősítette, hogy a Fed meg fogja őrizni függetlenségét ebben a forrongó választási évben, és megjegyezte, hogy elemzései mentesek minden politikai elfogultságtól – írja a Yahoo Finance.

Powell ezzel már másodszor erősítette meg, hogy az általános kilátások nem sokat változtak az év eleji, a vártnál forróbb értékek ellenére. Az ilyen adatok nem változtatják meg lényegesen az általános képet szerinte: továbbra is a szilárd növekedésről, erős, de újra egyensúlyba kerülő munkaerőpiacról beszélhetünk, miközben az inflációról rögös úton halad a 2% felé - mondta Powell szerdán a Stanford Egyetemen tartott beszédében.

A pénteken közzétett új inflációs jelentés enyhe lehűlést mutatott a Fed által preferált inflációs mérőszámnak számító személyi fogyasztási kiadások indexében. Múlt pénteken Powell azt mondta, hogy a PCE határozottan abba az irányba halad, amit látni szeretnénk.

A PCE-mutató januárban és februárban más mérőszámok, például a fogyasztói árindex ragadósabb inflációs adatait követte. Ezek az eredmények egyes piaci megfigyelőkben aggodalmat keltettek a 2024-es kamatcsökkentések ütemével kapcsolatban.

A Fed a múlt hónapban úgy döntött, változatlanul tartja a kamatlábakat, és fenntartja az idei évre a három kamatcsökkentésre vonatkozó medián előrejelzést. Kilenc tisztviselő azonban két vagy kevesebb kamatcsökkentést jósolt idénre.

A Fed-elnök szerdán megismételte a 2024-es kamatcsökkentésre vonatkozó előrejelzését, mondván: "Ha a gazdaság széles körben a várakozásainknak megfelelően alakul, a FOMC legtöbb résztvevője valószínűsíti, hogy helyénvaló lesz az irányadó kamatláb csökkentésének megkezdése valamikor ebben az évben".

Jelenleg azonban túl korai eldönteni, hogy az év eleji vártnál magasabb infláció csak egy bukkanó, vagy a dezinfláció elakadásáról van-e szó – mondta, hozzátéve: amíg nem szereznek nagyobb bizonyosságot az infláció határozottan 2%-ra történő csökkenésében, nem fognak kamatot vágni.

Tekintettel a gazdaság erejére és az infláció terén eddig elért eredményekre, hogy értékeljük a beérkező adatokat, és vizsgáljuk, milyen hatással van az inflációra a monetáris politika

- mondta Powell.

Három másik Fed-tisztviselő az elmúlt hetekben - Loretta Mester, a Cleveland Fed elnöke, Mary Daly, a San Francisco Fed elnöke és Austan Goolsbee, a Chicago Fed elnöke - mindannyian azt mondták, hogy 2024-ben még mindig három kamatcsökkentést látnak, ugyanakkor egyértelművé tették, hogy a Fed nem siet a monetáris politika enyhítésével.

Mester kedden azt mondta, hogy nem zárja ki a már júniusi kamatcsökkentést. A kereskedők jelenleg ugyanerre fogadnak, bár ezek az esélyek az elmúlt hónapok vártnál magasabb inflációs adatai közepette megingottak.

Az egyik tisztviselő, Raphael Bostic szerdán a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy csak egy kamatcsökkentést lát a negyedik negyedévben.

A novemberi választások közeledtével mindkét oldal igyekszik befolyásolni Powellt és a Fed-et. A demokraták általában a lehető leghamarabbi csökkentést akarják, míg a republikánusok nagyjából azt szeretnék, ha a Fed megfontoltan haladna.

A politikusok egyetértenek abban, hogy a választási év egyik legfontosabb dinamikája van játékban: a választások előtti kamatcsökkentés valószínűleg segít Joe Biden elnöknek és a Fehér Háznak - akár ez Powell szándéka, akár nem.

A demokrata törvényhozók ezért a kamatcsökkentést sürgetnek. Még Biden is, aki gyakran kerülte a monetáris politikáról szóló nyilvános megjegyzéseket, nemrégiben azt mondta, hogy a "kamatokat meghatározó szervezet" hamarosan csökkenteni fogja a kamatlábakat.

Nem tudom garantálni, de fogadni mernék rá

- mondta márciusban, amikor a magas költségekkel küzdő lakástulajdonosok megsegítésének különböző módjairól beszélt.

A legtöbb republikánus eközben arra kérte Powellt, hogy hagyja figyelmen kívül a politikai zajt, miközben egyértelművé tették, hogy a kamatok szinten tartását várják a Fedtől. Donald Trump még konfrontatívabb volt, azt sugallva, hogy Powell segíteni akar a demokratáknak az elkövetkező hónapokban.

Szerdán Powell kitért arra, hogy egyértelművé tegye, hogy a Fed döntéseit nem befolyásolják a választások.

A Fed döntéshozói hosszú ciklusokat töltenek be, amelyek nem kötődnek a választási ciklusokhoz

- mondta Powell, aki egyébként maga is a Republikánus Párt tagja, ugyanakkor politikai elfogultsággal független szereplő sosem vádolta. "Ez a függetlenség lehetővé teszi és meg is követeli tőlünk, hogy monetáris politikai döntéseinket a rövid távú politikai ügyek figyelembevétele nélkül hozzuk meg" – tette hozzá.

Címlapkép forrása: 2019 VCG

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
föld globális minimumadó