Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan, tépik is a dollárt
Gazdaság

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan, tépik is a dollárt

Portfolio
A vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon (a mezőgazdasági foglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva) márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá.Az adatra a dollár jókora erősödéssel reagált.

Megint jókora meglepetést okozott az amerikai munkaerőpiac, a foglalkoztatottak létszáma jócskán meghaladta a várakozásokat. 303 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak létszáma az USA-ban, ami 100 ezer fővel nagyobb, mint amit az elemzők vártak. Az előző havi adatot nem módosították, februárban 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, idén eddig összesen 800 ezer fővel bővült a munkaerőpiac.

A mai adatközlés egyik legfontosabb fejleménye, hogy a munkanélküliségi ráta is csökkent.

Az előző hónapban még 3,9% volt a munkanélküliségi ráta, ez most 3,8%-ra csökkent. Nem beszélhetünk tehát nagy elmozdulásról, de meglepetésnek tekinthető ez, mivel az előző hónapokban trendszerűen emelkedett a munkanélküliség, és az elemzők – bár emelkedést nem vártak – azt prognosztizálták, hogy 3,9%-on stagnál majd a ráta márciusban.

Az utóbbi hónapokban változott a narratíva a munkanélküliség kapcsán: míg korábban a vártnál erősebb foglalkoztatottsági adatok (pontosabban a létszám-bővülés) aggodalmat keltettek a piacokon, a túlfűtöttség jeleit, ezzel együtt magas kamatok veszélyét látták ugyanis a befektetők, a Fed jelzései után megváltozott a helyzet. A foglalkoztatottak számbeli növekedését a bevándorlással, a kínálati oldal javulásával magyarázták, ilyenformán nem láttak benne inflációs veszélyt. Eközben egyre jobban elkezdett figyelni a piac a munkanélküliség növekedésére, az ugyanis már majdnem elérte a fél százalékpontot az éves minimumhoz képest, márpedig ilyen ütemű munkanélküliség-növekedést általában recesszió követte a múltban (ez az úgynevezett Sahm-szabály).

Sokan ezzel magyarázzák, hogy a Fed akkor is hajthatatlannak tűnik a kamatcsökkentésekkel kapcsolatban (a márciusi ülésükön ugyanúgy három csökkentést jeleztek előre, mint decemberben), amikor az infláció a vártnál lassabban csökken. Az elemzők szerint a jegybank ugyanis inkább időben kitolja az infláció elleni harcot, minthogy kockáztassa a munkanélküliség gyors emelkedését.

Vagyis a mai adatközlés inkább az óvatos lazítás irányába mutat.

A Fed jelenleg megosztottnak tűnik: noha a többség - Jerome Powell elnökkel együtt - már lazítana, vannak jegybankárok, akik kitartanának a magas kamatok mellett még egy ideig. A piacok ilyen környezetben különösen érzékenyek lehetnek minden beérkező adatra. A dollár március eleje óta erősödött az euróval szemben, ebben az erősödésben az előző napokban volt egy korrekció, könnyen lehet, hogy a mai adatközlés hatására ez a korrekció véget ér, de korai lenne még elkiabálni.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A Fed politikáját mindenesetre nem feltétlenül fogja egy adatközlés érdemben befolyásolni (főleg a munkanélküliségi adatok első becslésének megbízhatatlanságát tudva), a jövő héten érkező inflációs adatnak viszont nagy jelentősége lesz. Ha a várt felett alakul, akkor a mai munkaerőpiaci adatokkal együtt az egy erős jel lehet arra nézve, hogy a Fed júniusra várt kamatemelése akár el is maradhat. A kereskedőknek viszont a maihoz hasonló adatközlések is elegendőek arra, hogy fordítsanak a piacok irányán. Jelenleg a befektetők többsége még kamatcsökkentést áraz júniusra, de 40%-uk szerint a kamatok változatlanok maradnak.

Közzétették ma az átlagos órebérek alakulását is, ebben nem történt meglepetés: a bérek 4,1%-kal emelkedtek éves szinten, ami csökkenést jelent az előző havi 4,3%-hoz képest. Ez azért megnyugtató, továbbra sem látszik tehát a jele annak, hogy az erős munkaerőpiac lökést adna a bérdinamikának.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vihar villámlás