Lesújtó vélemény jött: nem áll helyre a német ipar

MTI
Az RWE vezérigazgatója az importált cseppfolyósított földgáz magas ára miatt nem tartja valószínűnek, hogy a német ipar teljesítménye visszaállhatna az ukrajnai háború előtti szintre.

"A földgáz ára a kontinentális Európában, különösen Németországban, most strukturálisan magasabb az LNG-importfüggőség miatt" - jelentette ki Markus Krebber az esseni energiaipari konszern vezetője a Financial Times szerdai számában megjelent interjúban. Elmondása szerint a német ipar hátrányos helyzetbe került.    

Az európai gázárak 90 százalékkal visszaestek ugyan a 2022-es rekordszinthez képest, de így is jóval a válság előtti szint felett vannak. Az Argus Media nyersanyagár-összehasonlító portál adatai alapján csaknem kétharmadával haladják meg a 2019-es szintet.    

Krebber szerint hiba volt az akkori német kancellár, Angela Merkel részéről az atomerőművek leállításáról 2011-ben anélkül dönteni, hogy gondoskodtak volna a kieső energiatermelő-kapacitás pótlásáról a vezetéken érkező orosz tüzelőanyagon kívül más forrásból is. "Mikor már pontosan tudjuk, hogy mit akarunk leállítani, akkor azon is el kell tudni gondolkodni milyen technológiát fogunk a helyére telepíteni" - mondta a menedzser.

Címlapkép forrása: EU

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF