Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje

Portfolio
A közel egyéves kamatcsökkentési sorozat után, melynek keretében a Magyar Nemzeti Bank 18%-ról 8,25%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, itt az ideje a lassításnak - mondta Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja a Bloombergnek adott pénteki interjújában. Azt is elárulta, hogy júniusra hová érkezhet a kamatcsökkentéssel a jegybank. Közben a jegybankár a napokban bejelentett költségvetési kiigazítás méretét is értékelte.

"Fel kell készülnünk a puha megérkezésre" - mondta Pleschinger Gyula, ezzel arra utalva, hogy változhat a kamatcsökkentések üteme. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a jegybankár 2013 óta tagja a kamatdöntő testületnek. "Innentől kezdve mindenképpen óvatosabb, kisebb lépésekből álló kamatlábciklusra van szükségünk. Nem érdemes meglepni a piacokat" - fejtette ki.

A cikk felidézi, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök is hasonló üzenetet fogalmazott meg legutóbb, amikor azt mondta, hogy a központi bank áprilistól a monetáris politika új szakaszára készül. Ezzel jelezte az elmúlt hat hónapban többnyire havi 75 bázispontos kamatcsökkentések végét.

Arról is beszélt a jegybankár, hogy júniusra valahol 6,5-7% körül lehet az alapkamat szintje. Ez nem új információ ahhoz képest, amiről korábban Virág Barnabás MNB-alelnök beszélt.

Pleschinger Gyula a legnagyobb kockázatok között a költségvetési hiányt nevezte meg, valamint a Fed kamatcsökkentésének elindulásának végével kapcsolatos kockázatokat említette meg.

Az inflációra gyakorolt hatása miatt fontos a forintra gyakorolt hatás, amely a volatilisebb feltörekvő piaci devizák közé tartozik - mondta a jegybankár. A globális kockázatkerülés legutóbbi hulláma érzékenyen érintette a forintot. Azt is részletezte az MT tagja, hogy az árfolyamingadozása inflációra gyakorolt hatása sokkal erősebb, mint korábban. Elmondása szerint alig egy évtized alatt duplázódott ez az átárazódási hatás.

Ezen a ponton természetesen leszögezte, hogy a jegybanknak inflációs célja van, nem pedig árfolyamcélja, de hangsúlyozta, hogy a döntéshozók el akarják kerülni a forint fokozott kilengéseit.

Arról is beszélt a jegybankár, hogy a befektetők Magyarországgal kapcsolatban jelenleg leginkább a költségvetésre fókuszálnak.

Jelentős a költségvetési deficit idén eddig, és a pénzügyminiszter által bejelentett legutóbbi csomag, amely néhány beruházás elhalasztására irányul, ennek az elcsúszásnak csak a felét fedezi

- értékelte Varga Mihály bejelentéseit. Ez a jegybankári értékelés egybeesik a Portfolio elemzésének következtetésével, miszerint a bejelentett 675 milliárd forint értékű beruházáselhalasztás nem fedezi teljes mértékben az 1000-1100 milliárd forintnyi elcsúszást.

Pleschinger Gyula mindezek alapján úgy gondolja, hogy a költségvetési egyensúly helyreállítása tekintetében többet kellene tenni.

Erről volt szó a csütörtöki Checklist podcastadásunkban:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF