Portfolio signature

A 675 milliárd forintos kiigazító csomag sem lesz elég, de fontos időt nyert magának a kormány

A csütörtöki Kormányinfón eldőlt: a kormány több lépésével is alkalmazkodik a valósághoz a költségvetési politika tekintetében. Fontos és pozitív lépés, hogy a 2025-ös büdzsé tervezését és benyújtását elhalasztotta őszre, a másik lényeges döntés a 675 milliárd forintnyi beruházáselhalasztás. A jelenlegi számítások alapján ugyanakkor elmondható, hogy az 1000-1100 milliárd forintos idei költségvetési elcsúszás rendbetételéhez ez a kiigazító csomag nem elegendő. Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány a 2026-os parlamenti választásokhoz közeledve egyre kevésbé akar nagyot faragni a hiánypályán. Ez viszont veszélyt jelent a csökkenő adósságra.

Rövid idő alatt igazi fordulat következett be a költségvetési politikában és ennek egyes elemeit ismertük meg a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, valamint Varga Mihály pénzügyminisztertől. Amit megtudtunk:

  • 2024. november 5. után érkezik a 2025-ös költségvetés, ami egyébként a jelenlegi feltételezések szerint 4,1%-os GDP-növekedésre, valamint 3,7%-os hiánycél teljesülésre épül.
  • Az idei hiánycél 2,9%-ról 4,5%-ra emelkedik, de még ennek teljesítéséhez is többletintézkedésre van szükség. Ezért 675 milliárd forintnyi állami beruházást halaszt el a kormány.
  • Az idei évre vonatkozó eddigi 4%-os GDP-növekedési prognózisát 2,5%-ra húzta le a kormány.

Őszi költségvetéstervezés: régóta vártunk erre

Mindenképpen pozitív fejleményként kell értékelni azt, hogy a kormány a pár héttel ezelőtti terveit is felülbírálta, és lemondott a korai költségvetés elfogadásának gyakorlatáról. Az elmúlt években látványosan felülkerekedtek a költségvetés tavaszi-nyári megtervezésének hátrányai és kockázatai, ennek emblematikus példája a 2024-es költségvetés. Ennek kapcsán már tavaly májusban felhívtuk arra a figyelmet, hogy a legfőbb érv a korai költségvetés mellett - stabilitás, kiszámíthatóság, tervezhetőség - már nem áll meg. A költségvetéseket ugyanis év közben folyamatosan és sorozatosan módosítani kell.

A mostani döntés nyomán a kormány jobban tud tervezni, hiszen több tényadat áll majd rendelkezésre a jelenleg is képlékeny és felülvizsgálat alatt álló 2024-es költségvetésről (3-4 hónap vs. 9-10 hónap), ennek köszönhetően megalapozottabb lehet a 2025-ös büdzséről szóló törvényjavaslat, jobban felkészülhet az esetleges, előre jól beazonosítható negatív kockázatokra és ennek nyomán kisebb lesz a kockázata az év közbeni felülvizsgálatnak. Összességében az ennek nyomán megvalósuló költségvetési folyamatok erősítik a gazdaságpolitika hitelességét.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés