Jó hír érkezett Németországból

Portfolio
A német infláció márciusban az energia- és élelmiszerárak csökkenésének köszönhetően 2,3%-ra mérséklődött. Ezzel 2021 júniusa óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött. Kedvező hír az is, hogy a maginfláció enyhe lassulást mutatott.

A német infláció márciusban csökkent, amit az energia- és élelmiszerárak mérséklődése okozott. A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint Európa legnagyobb gazdaságában az inflációs ráta 2,3%-ra süllyedt, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb érték. Az előző év azonos időszakához képest harmonizált fogyasztói árindex februárban 2,7%-os növekedést mutatott.

Ruth Brand, a statisztikai hivatal vezetője szerint 2015 februárja óta először tapasztalható, hogy az élelmiszerek árai csökkennek egy év alatt.

  • Márciusban ezek az árak 0,7%-kal voltak alacsonyabbak.
  • Az energiaárak is csökkentek márciusban az előző évhez képest, 2,7%-kal.

Jó hír, hogy a maginfláció, mely nem veszi figyelembe az ingadozó élelmiszer- és energiaárakat, márciusban 3,3%-ra mérséklődött a februári 3,4%-ról. Bár a maginfláció enyhén lassult, a szolgáltatások árai továbbra is emelkednek. Ezt főleg a bérköltségek növekedése és a bérleti díjak emelkedése okozza. A szolgáltatások árai márciusban 3,7%-kal voltak magasabbak egy évvel korábbanhoz képest. Az áruk árai viszont csak 1%-kal emelkedtek az előző évekhez képest, ami elmarad az inflációs ráta általános növekedésétől.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF