Megszületett a várva várt megállapodás a Molnál

Portfolio
Óriási bizonytalanság övezte a Mol és a horvát olajvezetéket üzemeltető partnercég közti olajszállítmányokat, ugyanis bár az elmúlt hónapokban szállított a Janaf olajat a Molnak, a hivatalos szerződés azonban december végén lejárt, megállapodás híján pedig nem lehetett tudni, hogy mekkora számlát fog kiállítani a horvát fél és milyen mennyiségre és időtávra tud majd újabb szerződést kötni a Mol. Most azonban úgy néz ki, hogy pont kerülhet a történet végére.

A Bloomberg értesülései szerint sikerült megállapodnia a Molnak a horvát olajvezetéket üzemeltető Janaffal, a megállapodás mintegy

2,2 millió tonna kőolaj szállítását foglalja magában a Janaf rendszerén keresztül, 2024 végéig.

Megállapodtak abban is, hogy a Krk szigetén található Omisalj terminálon 79 385 köbméter, a sziszeki terminálon pedig 70 000 köbméter olajat tárolnak ugyanebben az időszakban.

A szerződés pénzügyi körülményeit nem közölték a vállalatok, azonban ahogy arra már mi is többször felhívtuk a figyelmet, a Mol szerint a szállítás költsége a piaci ár többszöröse lehet - más kérdés, hogy mindez mekkora veszteséget okoz a Molnak, ezzel kapcsolatban egy részletes elemzés során foglalkoztunk.

A 2,2 millió tonna nem mondható kirívóan magas vagy alacsony számnak sem: az elmúlt években átlagosan 1,7-2 millió tonna olajimportot bonyolíthatott a Mol Horvátország felől, ami 3,4 millió tonna körülre emelkedett 2023-ban. Utóbbi a tavaly márciusban az első negyedévre megkötött 500 ezer tonnás szerződésből, és az ezt követő, háromnegyed évre szóló 2,9 millió tonnás szerződésből derült ki.

Fontos, hogy a 3,4 millió tonnás importon belül arra nincs konkrét adatunk, hogy ebből mennyi volt a hazai százhalombattai finomítóba került nyersolaj, és mennyi a pozsonyiba, mert a Mol csoportszinten kötötte a szerződést, így a növekmény is csoportszintű. (A tavalyi összesített hazai importadatok itt tekinthetők meg.)

Azért kifejezetten fontos a friss fejlemény, mert a korábbi hivatalos megállapodás december végén lejárt a Mol és a Janaf között, ennek ellenére

A HORVÁT CÉG idén IS SZÁLLÍTott már OLAJAT A MOLNAK, MEGÁLLAPODÁS HÍJÁN AZONBAN NEM LEHETETT TUDNI, HOGY MEKKORA SZÁMLÁT FOG KIÁLLÍTANI.

A technikai együttműködés tehát töretlenül fennállt a két vállalat között, korábbi értesüléseink szerint április végéig már megvolt a menetrend, hogy mikor mennyi olaj érkezik a Molhoz, illetve azt is lehetett például tudni, hogy a magyar cég januárban 25 ezer tonna olajat hozott be Magyarországra az Adrián keresztül.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF