Előfizetői tartalom

Bekeményítettek a horvátok - Mennyire fáj ez a Molnak?

Az elmúlt hetekben hangos volt a sajtó a Mol és a horvát olajvezetékeket üzemeltető partnercég, a Janaf adok-kapokjától, a Mol éles hangnemben kritizálta a szerintük méltánytalanul magas horvát tranzitdíjakat, amire gyorsan reagált is a Janaf. Csütörtökön újabb fejlemény történt az ügyben, a magyar vállalat szlovákiai finomító cége, a Slovnaft is feszólalt a horvát partnercég árazásával szemben. De adódik a kérdés: tényleg méltánytalanul drága a horvát tranzit? Egyáltalán, mekkora összegekről folyik a látványos és hangos vita?

Megszólalt a Janaf

Hivatalos szerződés hiányában továbbra is nagy a bizonytalanság, hogy mikor és mennyi olajat (és mennyi pénzért) szállít az olajvezeték-üzemeltető Janaf a Mol számára, tegnap ezzel kapcsolatban adott ki közleményt a Slovnaft, a magyar vállalat szlovákiai finomító cége.

A Slovnaft közleményében többek között elhangzik, hogy a szlovákiai olajfinomító 2016 óta fokozatosan diverzifikálja a kőolajforrásait, az exportra szakosodott finomító azonban tengeri kapcsolat nélkül kizárólag az Adria-vezetéken és a Janafon keresztül juthat nem orosz kőolajhoz. 

A szlovák leánycég közleményében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés