Botrány pattanhat ki az akkugyárból származó hulladék miatt

Portfolio
A Greenpeace szerint az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről származó, rákkeltő vinil-kloriddal és egyéb mérgező anyagokkal szennyezett víz került a Salgó-patakba, ami súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget és a környezetet, ezért azonnali vizsgálatot és intézkedést követelnek - jelentette a 444.hu.

A Greenpeace által közölt információk szerint az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről származó, rendkívül veszélyes vinil-kloriddal és más mérgező anyagokkal szennyezett víz került a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén. A helyi lakosok észlelései alapján, akik furcsa vöröses-sárgás színű folyadékot láttak a patakban, a környezetvédelmi szervezet szakértői március 18-án mintavételeket végeztek a területen. Az Eurofins Magyarország laboratóriumában végzett vizsgálatok során

az emberi egészségre különösen veszélyes vinil-klorid, diklóretén és arzén magas koncentrációját mutatták ki.

A vinil-klorid, amely a PVC-gyártás alapanyaga, közismerten rákkeltő hatású, a cisz-Diklóretén pedig különösen veszélyes lehet a vízi élővilágra nézve. A Salgó-patak esetében felmerülhet annak lehetősége, hogy ezek az anyagok nem csak a vízi élővilágot, hanem a patak menti levegőt is szennyezhették.

Az Éltex az elmúlt években fontos szereplője lett az akkumulátorgyárak hulladékkezelési piacának, a cég többek között a gödi Samsung-gyár hulladékainak elszállítását is végzi. A vállalat korábban már többször került konfliktusba a hatóságokkal különféle szabálytalanságok miatt, többek között mérgező nehézfém-tartalmú hulladék szabálytalan tárolása és besorolásának meghamisítása miatt.

A Greenpeace most felhívta a hatóságok figyelmét a problémára és részletes vizsgálatot, valamint szigorú intézkedéseket követel az ügyben. Továbbá azt sürgetik, hogy ha továbbra is fennállna a szennyeződés veszélye, akkor kötelezzék az Éltex Kft.-t a teljes kármentesítésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF