Súlyos dolog derült ki a koronavírus idősekre gyakorolt hatásáról
Gazdaság

Súlyos dolog derült ki a koronavírus idősekre gyakorolt hatásáról

Portfolio
A University College London és a Wellcome Sanger Institute kutatóinak tanulmánya szerint a fiatal és idős emberek orrsejtjeinek koronavírusra adott reakciójában mutatkozó jelentős különbségek magyarázatot adhatnak arra, hogy a gyermekek jellemzően miért tapasztalnak enyhébb COVID-19 tüneteket - jelentette a Medical Xpress.

A Nature Microbiology című szaklapban közzétett tanulmány a koronavírus-fertőzés korai hatásaira összpontosított, azon belül is a vírusok által elsőként megcélzott sejtekre, az emberi orrhámsejtekre (NEC).

A kutatás során egészséges önkéntesek - köztük gyermekek (0-11 év), felnőttek (30-50 év), és most először idősek (70 év felett) - orrsejtjeit használták fel.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyermekek orrsejtjei három nap után intenzív interferon választ adtak, ami gátolta a vírus szaporodását.

Ez az erős vírusellenes reakció azonban csökkent az életkor növekedésével.

Az idősebb korosztály sejtjeiben - a gyengébb védekezéssel párhuzamosan - ráadásul nagyobb mértékű sejtkárosodást is észleltek.

A gyermekektől származó sejtek erős vírusellenes válasza magyarázatot adhat arra, hogy a fiatalabbak jellemzően enyhébb tüneteket tapasztalnak koronavírus-fertőzéskor. Ezzel szemben az idősek orrsejtjeiben tapasztalt fokozott károsodás és magasabb vírusreprodukció összefüggésbe hozható a betegség idősebb felnőtteknél tapasztalt súlyosabb hatásokkal.

A szerzők, Dr. Claire Smith és Dr. Kerstin Meyer kiemelték, hogy ezek az eredmények fontosak lehetnek a különböző korcsoportokra szabott vírusellenes kezelések fejlesztése szempontjából, különös tekintettel az idősekre, akiknél nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata.

A projekt további célja, hogy hosszú távú következményeket vizsgáljanak és terápiás beavatkozásokat teszteljenek egy egyedülálló sejtkultúra-modell segítségével. Ezen kívül a kutatócsoport hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy vizsgálják az öregedés hatását a szervezet más vírusfertőzésekre adott válasza esetén is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála