Érik a fordulat a gázpiacon - Ki lehetnek a nyertesei?
Gazdaság

Érik a fordulat a gázpiacon - Ki lehetnek a nyertesei?

Portfolio
Az amerikai földgázárak 2024 márciusában évtizedes mélypontra, 1,57 dollár/MMBTu-ra estek, ami a kitermelési költségek alatti szintet jelenti - a földgáz mégis kikerül a piacra, mivel gyakran melléktermékként jelenik meg a kőolajtermelés során. A kínálat csökkenése és az olcsó földgáz által ösztönzött belföldi fogyasztás és export növekedése azonban várhatóan fellendülést hoz, írja az Erste elemzője: ha pedig valóban bekövetkezik a fordulat az amerikai gázárban, abból három vállalat is kiemelten profitálhat a szakértő szerint.

Az Egyesült Államokban a földgáz árai 2024 márciusában egy évtizedes mélypontra süllyedtek,

elérve az 1,57 dollár/MMBTu-s szintet. Az elmúlt időszakban tapasztalható enyhe áremelkedés ellenére az árak továbbra is rendkívül alacsonyak maradtak, jelenleg 1,76 dollár körül mozognak, ami még mindig nem sokkal magasabb, mint a szektor változó költségei, amelyek 1,5 és 1,8 dollár/MMBTu között mozognak.

natgas us

Ennek ellenére a termelő vállalatok továbbra is szállítják a földgázt, ennek oka részben az, hogy sok esetben a földgáz a kőolajtermelés melléktermékeként keletkezik, magyarázza Pletser Tamás. A Perm mezőn például már 2:1 arányban áll a gáz és a kőolaj kitermelése, ami azt jelenti, hogy minden hordó kőolaj után két hordónyi gáz keletkezik. A szigorodó szabályozások miatt ezeket a vállalatok már nem égethetik el, így ezek a mennyiségek bekerülnek a piaci kínálatba.

Jelenleg minden jel arra mutat, hogy

ezt az mélypontot egy fellendülés fogja követni a gáz árában,

emeli ki a szakértő. Ennek több oka van: egyrészt az Egyesült Államok nyersolajtermelése lelassult, ami csökkenti a vele együtt járó földgáz termelés növekedési ütemét is. Másrészt az alacsony földgázáraknak keresletfelhajtó hatása van, ösztönzik az amerikai belföldi fogyasztást és az exportot is. Különösen Mexikó felé nőtt a vezetékes földgáz exportja, és az Egyesült Államok intenzíven fejleszti cseppfolyósított földgáz (LNG) infrastruktúráját is: a tervek szerint 2027-re megduplázódik az LNG cseppfolyósító kapacitások mértéke.

Amennyiben valóban bekövetkezik a piaci fordulat és a gázárak visszaemelkednek legalább az elmúlt tíz év 2,5 dolláros átlagárára, több vállalat is nagyot profitálhat ebből. Az EQT Corporation például kifejezetten érdekes lehet az elemző szerint, ez a vállalat a Marcellus és Utica mezőkön tevékenykedik és Amerika legnagyobb független földgáztermelőjeként működik - mögötte olyan nagynevű konkurensek sorakoznak, mint például Chevron vagy BP. Az EQT napi 4,88 milliárd köbláb földgázzal járul hozzá Amerika teljes kitermeléséhez. Ugyancsak izgalmas lehet még az Antero Resources is (napi 2,2 milliárd köbláb termelés), ezen felül még a Coterra Energy-t emelte ki Pletser, ez a cég jelenleg Amerika hatodik legnagyobb független földgáztermelője napi 2,7 milliárd köbláb termeléssel.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
pénztár cahsback fizetés bolt kiskereskedő